Annons

Gotlandshem stoppar nytt kontorsbygge

Gotland Gotlandshem ville satsa 180 miljoner kronor på ett nytt kontor i Visby. Men nu läggs planerna i malpåse efter missnöje från ägarhåll.
Foto: Gotlandshem
Gotlandshems planerade lokaler på A7-fältet läggs i malpåse.

Allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem har planerat att bygga helt nya kontor- och verksamhetslokaler i stadsdelen A7 i Visby. Bygget med namnet ”Världens bästa arbetsplats” skulle stå klart till 2023 och till en kostnad av 180 miljoner kronor.

Men på ett extrainsatt styrelsemöte i Gotlandshem för drygt en vecka sedan stoppades plötsligt projektet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

— Vi har lagt det i malpåse tillsvidare. Vi har inte politiken med oss i tillräcklig omfattning, säger Roger Wärn (M), styrelseordförande i Gotlandshem.

För att kunna gå vidare behövde bolaget få investeringen godkänd i regionfullmäktige i december. Något som inte bedömdes vara möjligt.

— Nej, vi hade inte fått igenom det i fullmäktige i år. Man har missuppfattat vad det innehåller, säger Roger Wärn.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Enligt Roger Wärn har regionpartierna missuppfattat att de nya lokalerna skulle kunna frigöra 1 000 kvadratmeter som bolaget har på nio andra platser och som skulle kunna byggas om till minst 20 lägenheter.

Annons

Utöver kontor skulle lokalerna även inhysa evakueringsbostäder, externa hyresgäster och särskilda verksamhetslokaler för Gotlandshem.

— Man ser inte framför sig att vi har en mängd fordon som varje kväll ska spolas rent och hållas ordning på. En del går sönder och ska repareras. Vi har snickeri för att göra lättare reparationer. Man tror att Gotlandshem består av ett gäng kontorister och så är inte fallet, säger Roger Wärn.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Kontraktet för det nuvarande huvudkontoret i Gråbo och som hyrs från Kuststaden har sagts upp till slutet av 2022. Gotlandshem hoppas nu kunna få vara kvar där ett tag till.

— Det är nästa fråga och jag ser inte det som något bekymmer att vi fortsätter att bo kvar där ett eller två år till, säger Roger Wärn.

Roger Wärn (M) är styrelseordförande för Gotlandshem.

Gotlandshem planerar nu att åka runt och informera regionens partier om vad kontorssatsningen går ut på. Men att ändra projektet eller få ned kostnaderna är inte aktuellt.

Annons

— Nej, vi lägger det i malpåse så att vi kan blåsa liv i det om två år. Meningen är att det ska dras igång i oförändrat skick, säger Roger Wärn.

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) tror inte att Gotlandshem hade fått igenom satsningen i regionfullmäktige.

— Det handlar om att prioritera och bygga bostäder just nu. För min del så är det som står i ägardirektivet det som är viktigt att man faktiskt fullföljer. Det är 500 lägenheter som ska byggas under perioden. Vi har en bostadsbrist och att vi verkligen klarar av det. Jag är inte säker på att om man hade lyft upp det ärendet att det hade gått igenom i politiken just nu, säger hon.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.