Annons

Gottsundas utsatthet uppgraderad av polisen

Uppsala Situationen i Gottsunda har förvärrats. Polisens underrättelseavdelning klassar nu bostadsområdet i Uppsala som ”särskilt utsatt” med bland annat grov kriminalitet, narkotikahandel och religiös extremism.
Bilbränder, upplopp och öppen narkotikaförsäljning påverkar människornas liv i de extra utsatta områdena. Arkivbild: HENRIK HANSSON.

Hem och Hyra berättade i november, läs här, om den kartläggning som polisens nationella avdelning (Noa) gjort av de bostadsområden i Sverige som är extra utsatta för allvarlig brottslighet och där särskilda insatser bör sättas in.
På listan som Noas underrättelseavdelning sammanställt fanns då 15 områden som klassades som ”särskilt utsatta”.
Enligt definitionen innebär det att områdena inte bara påverkas av omfattande kriminalitet och sociala problem, utan även av parallella samhällsstrukturer, våldsbejakande religiös extremism, en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser och att polisen har svårt att fullfölja sina uppdrag där.
Då fann det inget område i Uppsala som var klassat som ”särskilt utsatt”. Men när en ny lista offentliggörs inom kort finns Gottsunda med som ett av nu 23 sådana områden. Det avslöjar DN, som tagit del av hemligstämplat material.
Enligt tidningen har alltså ytterligare åtta bostadsområden i landet nu fått högsta prioritet när polisen klassat problemområden utifrån nytt material.
Noa har tills vidare valt att inte kommentera uppgifterna.
En källa till DN säger att frågan är jättekänslig för rikspolischef Dan Eliasson eftersom utvecklingen går åt fel håll.
Regionpolischefen Carin Götblad och lokalområdeschefen i Uppsala/Knivsta, Jale Poljarevius, kommenterade uppgifterna vid en presskonferens i måndags.
De båda polischeferna betonade att inget beslut om ny klassificering ännu är fattat. Men om Gottsunda omvärderas till ”särskilt utsatt” kan det betyda att polisen får mer resurser, bedömde de.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.