Annons

Halländskt par får inte hyra komplementbostad

Varberg Paret ville fortsätta att hyra en lägenhet i Varberg som komplementbostad, men fick inte hyresnämnden med sig. Nu ger även Svea hovrätt värden rätt att säga upp kontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg
Hembla säger upp 99 hyresgäster efter misstänkt folkbokföringsfusk.

I maj skrev Hem & Hyra om två hyresgäster som hyrt både en butikslokal och en lägenhet av samma hyresvärd i Varberg.

Efter 16 år miste de kontraktet för bostaden, som de använt som komplement till sitt fasta hem när de arbetat i butiken. Paret ansåg att uppsägningen var värdens sätt att hämnas att de vunnit en tvist om lokalen och fått ersättning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Värden höll inte med. Uppsägningen berodde på att värden ville hyra ut till människor som behövde en permanent bostad i bostadsbristens Varberg.

Hyresnämnden synade fallet och gick på värdens linje. Visserligen stod det i kontraktet att bostaden var ett komplement, men det betyder inte att den behöver vara det för all framtid.

Annons

Hyresgästerna har inte heller kunnat visa att lägenheten är en nödvändig komplementbostad. De bor drygt 7 mil från Varberg, vilket är normalt pendlingsavstånd.

Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Att uppsägningen skulle röra sig om hämnd kunde inte hyresgästerna bevisa enligt nämnden, som gav värden rätt att säga upp kontraktet.

Hyresgästerna var inte nöjda och tog frågan vidare till Svea hovrätt. Men den högre instansen håller med hyresnämnden och avslår överklagandet.

Annons

Därmed är sista ordet sagt. Hovrättens beslut inte kan överklagas.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.
Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.