HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halländskt par får inte hyra komplementbostad

Varberg Paret ville fortsätta att hyra en lägenhet i Varberg som komplementbostad, men fick inte hyresnämnden med sig. Nu ger även Svea hovrätt värden rätt att säga upp kontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg

I maj skrev Hem & Hyra om två hyresgäster som hyrt både en butikslokal och en lägenhet av samma hyresvärd i Varberg.

Efter 16 år miste de kontraktet för bostaden, som de använt som komplement till sitt fasta hem när de arbetat i butiken. Paret ansåg att uppsägningen var värdens sätt att hämnas att de vunnit en tvist om lokalen och fått ersättning.

Läs ocksåTröstlös jakt på större bostad för trebarnsfamiljenLouise Juliusson busar med dottern Greta i familjens gemensamma sovrum.

Värden höll inte med. Uppsägningen berodde på att värden ville hyra ut till människor som behövde en permanent bostad i bostadsbristens Varberg.

Hyresnämnden synade fallet och gick på värdens linje. Visserligen stod det i kontraktet att bostaden var ett komplement, men det betyder inte att den behöver vara det för all framtid.

Hyresgästerna har inte heller kunnat visa att lägenheten är en nödvändig komplementbostad. De bor drygt 7 mil från Varberg, vilket är normalt pendlingsavstånd.

Läs ocksåIngen förtur för trångbodda barnfamiljer i Göteborg

Att uppsägningen skulle röra sig om hämnd kunde inte hyresgästerna bevisa enligt nämnden, som gav värden rätt att säga upp kontraktet.

Hyresgästerna var inte nöjda och tog frågan vidare till Svea hovrätt. Men den högre instansen håller med hyresnämnden och avslår överklagandet.

Därmed är sista ordet sagt. Hovrättens beslut inte kan överklagas.

Läs ocksåVardagen i hyresrätt blir pianokonsert i Luleå
Läs också Virserum får trygghetslägenheter i kooperativ förening Renare matavfall ger lägre hyra hos Vätterhem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.