Annons

Halländskt par får inte hyra komplementbostad

Varberg Paret ville fortsätta att hyra en lägenhet i Varberg som komplementbostad, men fick inte hyresnämnden med sig. Nu ger även Svea hovrätt värden rätt att säga upp kontraktet.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresvärden försökte säga upp Johanna men hon får bo kvar efter ett beslut i hyresnämnden.

I maj skrev Hem & Hyra om två hyresgäster som hyrt både en butikslokal och en lägenhet av samma hyresvärd i Varberg.

Efter 16 år miste de kontraktet för bostaden, som de använt som komplement till sitt fasta hem när de arbetat i butiken. Paret ansåg att uppsägningen var värdens sätt att hämnas att de vunnit en tvist om lokalen och fått ersättning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden höll inte med. Uppsägningen berodde på att värden ville hyra ut till människor som behövde en permanent bostad i bostadsbristens Varberg.

Hyresnämnden synade fallet och gick på värdens linje. Visserligen stod det i kontraktet att bostaden var ett komplement, men det betyder inte att den behöver vara det för all framtid.

Annons

Hyresgästerna har inte heller kunnat visa att lägenheten är en nödvändig komplementbostad. De bor drygt 7 mil från Varberg, vilket är normalt pendlingsavstånd.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Att uppsägningen skulle röra sig om hämnd kunde inte hyresgästerna bevisa enligt nämnden, som gav värden rätt att säga upp kontraktet.

Hyresgästerna var inte nöjda och tog frågan vidare till Svea hovrätt. Men den högre instansen håller med hyresnämnden och avslår överklagandet.

Annons

Därmed är sista ordet sagt. Hovrättens beslut inte kan överklagas.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.