HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halverad hyreshöjning efter kärva förhandlingar

Jönköping Vätterbygdens byggnads AB (VBAB) och Hyresgästföreningen Sydost har träffat en överenskommelse om en hyreshöjning på 1,5 procent från den 1 februari 2018. VBAB yrkade från början på en höjning 3,25 procent. Sänkningen innebär att de nu måste se över sina kostnader.
Hyresförhandlingarna klara för VBAB och Hyresgästföreningen.

VBAB har drygt 800 hyreslägenheter i centrala Jönköping och Huskvarna. Den nu fastställda hyreshöjningen motsvarar 75 kronor i månaden för en lägenhet som kostar 5 000 kronor. Hyresgästföreningen motiverar den låga höjningen med att räntorna fortfarande är låga och att få lägenheter står tomma. Att det trots allt blir en höjning beror på att kostnaderna för fjärrvärme, renhållning och vatten ökar avsevärt under 2018 i Jönköping.

VBAB yrkade från början på en höjning på 3,25 procent. 2, 25 procent motsvarade den faktiska kostnadsökningarna för drift och underhåll. Dessutom begärde de ytterligare en procent för tidigare kostnadsökningar för samma poster.

Läs ocksåHyresklart i Älmhult

– Vi har tagit fram en modell som visar hur mycket dyrare det blivit från 2010 till 2017. Utifrån de faktiska siffrorna begärde vi 3,25 procent, förklarar Johan Rosenquist, vd på VBAB.

Han menar att de länge insisterat på att förhandla utifrån den beräkningsmodellen. Men det är först i år som Hyresgästföreningen tagit hänsyn till den. Trots det, var förhandlingarna nära på att stranda. Till syvende och sist möttes de på 1,5 procent. Enligt VBAB var det en uppoffring och symbolhandling från deras sida för att ”hedra hyresgästföreningens sätt att ändå acceptera deras beräkningsmodell”.

– Vi har inte fått kompensation för våra kostnader. Nu måste vi istället se över våra utgifter. Problemet är bara att vi inte har fler kranar att dra i, säger Johan Rosenquist.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Åtvidaberg

Benjamin Nuay, ansvarig förhandlade Hyresgästföreningen, ser förhandlingarna som framgångsrika. ­

– Det känns bra att VBAB har lyssnat på Hyresgästföreningen och kommit överens om en höjning som är avsevärt lägre än yrkandet. Vi har inför förhandlingen kunnat granska bolagets ekonomi och haft en god dialog, säger Benjamin Nuay.

Läs också Varbergsvärd tvingas förhandla Fyra i en tvåa inte trovärdigt enligt värden Fortfarande låst läge i Eskilstuna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.