HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hammarkullens metod ska utmana Gårdstensmodellen

Göteborg Hammarkullen är en unik stadsdel i Göteborg. Men samhällsbygget som vuxit fram där har aldrig beskrivits systematiskt. Nu har en forskare anställts för att sammanfatta Hammarkullemodellen.
Hyresgästföreningens juicebar på Hammarkullekarnevalen i somras.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Karnevalen är ett exempel på det starka lokalsamhället i Hammarkullen.

Ola Terlegård är ordförande för lokala hyresgästföreningen Gropens gård/Bredfjällsgatan.

Han sitter dessutom i styrgruppen för projektet Hållbara Hammarkullen. Projektet har lejt Lasse Fryk, universitetslektor i socialt arbete, för att beskriva ”Hammarkullemodellen”.

Läs också”Framgången i Gårdsten bygger främst på kontroll”
Ola Terlegård, lokala hyresgästföreningen Gropens Gård och Bredfjällsgatan.

Det är en modell som projektgruppen menar har funnits i årtionden, men aldrig sammanfattats. Till skillnad från den omtalade Gårdstensmodellen utgår den inte från ett enskilt starkt bostadsbolag som nav i stadsdelen.

– Vi vill beskriva ett helt annat sätt att utveckla området. En modell som utgår från civilsamhället och boendeinflytande, säger Ola Terlegård.

Han menar att den svenska debatten lider brist på modeller som skapar hållbara samhällen.

Läs ocksåProtest mot ombildning i Hammarkullen

– Gårdstensmodellen fixar vissa saker, men när det gäller andra problem skjuter den bara bort dem till närliggande stadsdelar. Vi vet att det finns andra goda exempel runtom i Sverige, men de flesta är inte så bra på att berätta om sig själva, säger Ola Terlegård.

Vad är det som är så speciellt i Hammarkullen då?

– Att det finns så många lokala aktörer här. Civilsamhället med ett rikt föreningsliv, fastighetsbolag, offentlig förvaltning, universitet och högskola. Alla arbetar områdesbaserat, går ur sina egna skal och boxar och försöker lösa gemensamma problem. Till exempel, om vi är en fritidsgård, hur kan vi då ställa den till förfogande så att även andra verksamheter kan ha nytta av oss? Det har vuxit fram en struktur där många grupper börjat tänka så.

Läs ocksåÖkat inflytande för hyresgäster ska lyfta hela stadenDansare i dansgruppen Raymi uppträder vid invigningen av aktivitetshuset i Hammarkullen.

I Gårdsten är Gårdstensbostäder den sammanhållande kraften. Finns det något motsvarande i er stadsdel?

– Vi har nätverket Vårt Hammarkullen. Där kan vi snacka om gemensamma frågor utan att någon kommer och säger ”vi äger Hammarkullen och nu ska vi göra detta, ni kan möjligen få tycka något om det om ni vill”.

Men vad har den här modellen givit för resultat? Finns det några siffror?

– Nej, vi har inga mätvärden än. Men bara man kommer till Hammarkullen så märker man något i det offentliga rummet. Det är mycket mer medskapat än i många andra stadsdelar. De som bor här präglar området.

När ska beskrivningen av Hammarkullemodellen vara klar?

– Lasse Fryk ska arbeta fram till sommaren, sedan ska vi ha någon typ av skiss.

Läs också Ser Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar" Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.