Annons

Han kan området som sin egen ficka

Malmö Tico Andreani-Fagnani brinner för sitt Lindängen. Med hjälp av film och musik vill han lyfta stadsdelens unga.

I bakgrunden dunkar en reggaerytm från en högtalare. Från sprejmålningen på väggen tittar amerikanska raplegender ner på hunden Feo , “Den Fule”, som ligger och sover på golvet. Platsen: Abra Cadabra studio i en källare på Koralgatan.

– Jag hade aldrig velat växa upp någon annanstans, säger Tico Andreani-Fagnani som gärna pratar sig gärna varm om Lindängen och människorna som bor där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan några år tillbaka jobbar han med studion och en rad andra aktiviteter för unga på Lindängen, för finansieringen står bland annat Stena fastigheter, ABF, Folkets hus och Hyresgästföreningen där han själv är engagerad. I studion får ungdomar hjälp med att skriva raptexter, producera musik eller videos. Om man ger någon en chans utan att vara dömande så växer personen ifråga, så ser han på arbetet med ungdomarna.

– Det handlar om att skapa ett lugnare och tryggare Lindängen för alla. Vi har datorkurser för pensionärer här och ungdomarna hjälper till med det. Vi försöke bygga broar mellan generationer, säger han.

Annons

Arbetet är långsiktigt, i motsats till kommunala projekt som han menar ofta läggs ner efter något år. Han ser en fördel i att han inte har någon anmälningsplikt vilket skulle vara fallet om han var anställd av kommunen. Många av ungdomarna har en strulig bakgrund och det är viktigt att de känner förtroende för honom. Den lokala förankringen tror han är viktig, att den som har hand om verksamheten har en historia på området.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Tico Andreani-Fagnani
Tico Andreani-Fagnani

Ticos egen väg har varit lång ifrån rak. Längre bak i tiden ligger fängelsestraff och tid på behandlingshem. Men under en av vistelserna fick han en tankeställare när hans egen son råkade illa ut. Någonstans där föddes engagemanget för Lindängen.

– Jag vaknade upp och tänkte “min son håller på att gå i samma fotspår”, säger han.

Annons

Han känner väl till problemen som finns i området, främst kopplat till narkotika, men är kritisk till de mörka tidningsrubriker som i hans ögon allt för ofta dyker upp när stadsdelen nämns.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

– Det är lätt att dela upp världen istället för att ta ansvar. Det är lätt att peka med fingret mot miljonprogrammen där man har dragit in alla resurser. Men det finns folk som försöker göra något bra. Jag lever i det negativa som alla snackar om. Men jag ser det positiva som inte folk ser, säger han.

Fakta: Tico Andreani-Fagnani

Ålder: 42 år.

Första bostaden: Hus i Argentina.

Bor: Hyresrätt på Lindängen sedan 1977 då familjen kom från Argentina.

Aktuell: Engagerad i projektet Färgglada toner under sommaren 2016.

Övrigt: En fanatisk fotbollssupporter: Barcelona, MFF och argentinska Boca Juniors.

Läs också Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.