Annons

Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun

Nyheter Totalt är 27 383 personer hemlösa i Sverige, visar en nya rapport från Socialstyrelsen. Det är något färre än i den förra kartläggningen som kom för sex år sedan. Hem och Hyra har hela listan över hur många som är hemlösa i din kommun.
Foto: Anna Rytterbrant/Gry Ellebjerg

Problemen med hemlöshet i Sverige har minskar något, men är fortfarande stora, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Förra gången en liknande kartläggning kom var 2017, då drygt 33 000 personer var hemlösa, enligt Socialstyrelsens definition. En siffra som nu alltså har sjunkit till drygt 27 000 personer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I kartläggningen från Socialstyrelsen fångar man upp fyra olika typer av hemlöshet. Det handlar om alltifrån personer som är i akut hemlöshet och sover ute eller på härbärgen, till de som har olika typer av sociala kontrakt eller tillfälligt tvingas sova hos vänner eller släktingar.

Vanligt med sociala kontrakt

Den vanligaste formen av hemlöshet är att bo i långsiktiga boendelösningar med bistånd, där sociala kontrakt ingår. Den gruppen bestod av ungefär 16 880 personer i början av 2023, visar kartläggningen.

De som var akut hemlösa, och alltså kan tvingas sova under bar himmel eller på härbärgen, var 4 400 vuxna personer i kartläggningen.

Annons
Läs ocksåTrots regeringens miljonlöfte mot hemlöshet – två av tre kommuner ratar succémetodenDaniel Johansson Deak satt fast i alkoholen och drogerna i flera år. Ett eget hem var en nödvändig förutsättning för att orka ta sig loss.

Hemlöshet drabbar även barn, visar rapporten. Totalt har 9 400 barn en förälder som är hemlös. Fler än 1 800 barn bor helt eller delvis med föräldrar i akuta eller tillfälliga boenden. Det kan exempelvis handla om kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relation och därför bor på ett skyddat boende tillsammans med sina barn.

Färre hemlösa i Göteborg och Malmö

Hemlöshet är vanligast i storstadsregionerna. I Stockholm, Göteborg och Malmö finns 40 procent av alla personer i akut hemlöshet, visar Socialstyrelsens rapport.

I 121 av landets kommuner har hemlösheten minskat sedan 2017, och i 126 kommuner har hemlösheten ökat.

Läs ocksåFör sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsaEtt kollage av bilder kopplat till människor med psykisk sjukdom.

Göteborg och Malmö står för en stor del av minskningen sedan 2017. Även i Norrköping och Linköping har antalet hemlösa minskat påtagligt.

Enligt Socialstyrelsen själva fångar undersökningen inte upp alla personer som är hemlösa, utan det handlar om ett minimum.

Annons

Ett sätt att motverka hemlöshet är genom metoden Bostad först, där grundtanken är att människor först behöver ett tryggt boende innan de kan göra något åt sina övriga problem. En metod som Regeringen vill införa i hela landet, men som två av tre kommuner ratar, har Hem & Hyras granskning tidigare visat.

 

Fakta: Socialstyrelsens fyra hemlöshetssituationer
  1. Akut hemlöshet. Sover ute, på offentliga platser, i garage, vindar, härbärgen, vandrarhem, jourboenden, skyddat boende eller akut boende.
  2. Efter avslutad vistelse. Står utan eget boende tre månader innan en flytta från någon form av institution. Här ingår boende med stöd, SiS, HVB, familjehem, heldygnsvård, anstalt, häkte. Även personer som skulle ha flyttat men som har fått bo kvar eftersom personen inte har något boende finns med.
  3. Långsiktiga boendelösningar. Bor i långsiktiga boendelösningar med bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL. Det kan handla om socialt kontrakt, träningslägenhet, försökslägenhet eller andrahandskontrakt utan besittningsrätt.
  4. Eget ordnat tillfälligt boende. Bor ofrivilligt hos familj eller bekanta. Här ingår även personer som bor inneboende eller i andrahand hos privatpersoner med kontrakt kortare än tre månader.
    Källa: Socialstyrelsens ”Kartläggning av hemlösheten 2023”
Läs också Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.