Annons

Här är landets mest segregerade kommuner

Nyheter Segregationen i Sverige minskar – trots de senaste årens stora invandring. Men det finns områden som sticker ut. Hem & Hyra listar alla landets kommuner.

Mångfalden i Sverige ökar, vilket är en följd av att vi har fått fler utrikesfödda invånare. Men trots det minskar segregationen, och de som flyttat till Sverige sprider alltså ut sig i landet.

– Jag tror att det beror på att det finns en stark naturlig drivkraft för integration. När människor blir mer etablerade i det svenska samhället och börjar klättra på lönestegen så förvärvar man också svenskars flyttmönster. Då sker den här integrationen av sig själv, säger Love Börjeson, senioranalytiker vid Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I kommuner där andelen infödda svenskar minskar är mångfalden som störst. Men segregationen kan däremot se väldigt olika ut.

Annons

I Haparanda till exempel är bara 59 procent av invånarna födda i Sverige. Över en tredjedel är födda i övriga Norden vilket ger en hög mångfald. Men segregationen är låg. I Botkyrka är också 59 procent av invånarna födda i Sverige. Nästan en tredjedel är födda i länder utanför Europa vilket också ger en hög mångfald, men segregationen i Botkyrka är betydligt högre än i Haparanda. (Du hittar båda kommuner i tabellen längst ner).

Love Börjeson har skrivit rapporten ”Mångfald och segregation i Sverige”. För att beräkna de två variablerna har han utgått ifrån var landets invånare är födda. Enkelt uttryckt: Om ett område har en blandning av inrikes och utrikes födda så är mångfalden hög. Om dessa grupper bor i separata bostadsområden så är segregationen hög.

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Att segregationen minskar i landet som helhet är alltså ett tecken på att inrikes och utrikes födda bor mer jämnt fördelat än tidigare och blandat med varandra. Ändå finns det en väldigt hög koncentration av utrikesfödda på vissa håll i landet.

Annons

– Om det är någonstans det finns skäl till oro så är det till exempel Rinkeby i Stockholm. Om man skruvar lite på variablerna och förenklar så kan man se att Rinkeby drar iväg lite och får lägre mångfald åt andra hållet – låg mångfald på grund av få svenskar. Så vilken bild stämmer, den positiva eller den mörka? Jag skulle säga att båda stämmer samtidigt. Det är olika aspekter av integration och mångfald, och båda föreligger samtidigt, säger Love Börjeson.

Fakta: Landets mest segregerade kommuner

I tabellen kan du välja att se siffror från landets olika län, eller stadsdelar i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Källa: Rapporten Mångfald och segregation i Sverige från Hyresgästföreningen.

Läs också Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.