Annons

Här finns allt om stadsflytten

Gällivare Det byggs och flyttas i Malmberget och Gällivare. Nu ska ett informationscenter ge svar på mångas frågor.

Att flytta en stad och bygga tusentals nya bostäder är inget som görs i en handvändning. Det innebär också en vid bredd av utmaningar. Inte minst är det viktigt att de som berörs får en chans att få svar på frågor och funderingar. Och genom historia sätta saker i sitt sammanhang.
Därför har Gällivare kommun öppnat ett informationscenter om stadsomvandlingen, Re-form, inne i Norrskensgallerian.
– Jag tror det kan vara svårt för många att förstå hur omfattande samhällsomvandlingen är. Med Re-form ger vi en överblick till både invånare och besökare, säger kommunalrådet Birgitta Larsson.

Och det kan Tina Korkeamaa som jobbar i Re-form bekräfta. Antalet besökare har varit stort i det närmaste varje dag.
– Det är framför allt boende här i kommunen som kommer in. Många lockas inte minst av delarna med historia, säger Tina Korkeamaa och avbryter sig för att ta emot nya besökare.
Det är en strid ström av besökare. I alla åldrar. I centret finns information om LKAB, lättförståelig förklaring för barn, historietunnel och mycket mer.
– Det är uppenbart att vi öppnade i rätt tid. Intresset är jättestort och de som kommer är positivt överraskade, säger Tina Korkeamaa.
– Och det kommer att förändras här inne med jämna mellanrum. Så det är värt att komma tillbaka.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Anders Granberg och Evy Olsson är ett par av de som kommit för att titta. De blev kvar länge, inte minst vid den interaktiva delen med bilder från Malmbergets och Gällivares historia, som hämtats ur kommunens arkiv.
– Det här är jätteintressant. Det är fantastiskt roligt att kunna se historiska bilder. Det är både människor, hus och annat, säger Anders Granberg.
– Det borde kanske ha fixats tidigare. Men bättre sent än aldrig.

Att få historik ger sammanhang. Det är en av grundtankarna i projektet. Bland annat är det just det besökaren Kajsa Lindmark uppskattar.
– Det är jätteintressant att se hur det såg ut och hur samhället här förändrats. Inte minst är det roligt för barnen att på ett enkelt sätt lära sig mer om det som händer.
Re-form har öppet alla dagar utom söndag.
– Det ska vara lättillgängligt och här är det lätt kika in och ta del av utställningen, säger ­Jeanette Wäppling, kommunalråd.

Annons
Läs också Vd:n fick en idé – Karina och Lars tillbaka i klassrummet när skolan blev bostäder Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.