Annons

Hård kritik i Malmberget mot näringsministern

Norrbotten ​Hyresgästföreningen i Malmberget riktar hård kritik mot näringsminister Maud Olofssons uttalande om bostadsbristen i Malmfälten. – Hon förstår inte att läget här är unikt. Vi bor i ett samhälle som klyvs sönder och människor kastas ut från sina hem, säger Thage Johansson, HGF.

​I förra veckan var näringsminister Maud Olofsson i Norrbotten. I Luleå träffade hon representanter från Kiruna, Gällivare och Pajala kommunerna samt gruvföretagen som uppvaktade henne med anledning av främst bristen på arbetskraft när gruvorna expanderar, men också bristen på bostäder i Malmberget och Kiruna.

I Malmberget har flera hundra lägenheter redan rivits på grund av rasrisken från LKAB:s gruvbrytning. I Kiruna håller stora bostadsområden på att flyttas ut av samma anledning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I en intervju i tidningen NSD menade Maud Olofsson att regeringen kan underlätta byggandet av nya bostäder genom att förenkla reglerna, men inte införa subventioner. Ansvaret för bostadsbyggandet får kommunerna och de privata fastighetsägarna ta på sig, sa Olofsson bland annat.

Thage Johansson, Hyresgästföreningens ordförande i Gällivare/Malmberget, reagerar starkt på Olofssons svar.

– Om statliga LKAB utvidgar sin gruvverksamhet på bekostnad av oss är det väl bolaget som måste stå för konsekvenserna? Det är inte vi hyresgäster som ska betala. Hon verkar inte förstå att läget här är unikt, säger Thage Johansson.

Annons
Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

Som ägare till LKAB ligger ansvaret hos staten, tycker Thage Johansson.

– Staten måste ge LKAB möjligheten att göra rätt för sig på hemmaplan. River man hus på ena sidan av staketet måste man bygga upp de på den andra sidan.

Han efterlyser en gemensam strategi för att lösa problemet.

Läs ocksåFem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

– Vi måste gå ihop med alla tänkbara parter för att få dem att lyssna på oss. Vi måste se till helheten, hur vill vi egentligen ha det här?

Annons

Hyresgästföreningens regionstyrelse kommer att träffa företrädare för Kiruna och Gällivare kommuner, samt fastighetsägare och LKAB, vid ett besök i Malmfälten i mitten av mars.

Här kan du läsa intervjun med Maud Olofsson.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Sommarprataren Svante Lindqvist: "Malmberget genomsyrar allt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.