Annons

Hård strid om hyrorna hos Uppsalas privatvärdar

Uppsala Fastighetsägarna vill höja hyrorna hos de privata värdarna i Uppsala med hela 3,5 procent. "Nonsens och krokodiltårar", kommenterar Hyresgästföreningen, som anser att en rimlig nivå är 0,75 procent.
Parterna står långt ifrån varandra inför förhandlingarna om 2019 år hyror i Uppsala. Foto: Anders Tukler.

Fastighetsägarna hävdar i ett utspel inför förhandlingarna om de nya hyrorna i Uppsala att det under de senaste åren skett en hyressänkning i förhållande till den samhällsekonomiska utvecklingen.

För att kompensera de intäkter de privata värdarna påstås ha gått miste om vill Fastighetsägarna se en höjning med 3,5 procent från och med årsskiftet. Något som motsvarar 300 kronor i månaden för en normalstor trerummare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen Aros-Gävle kallar resonemanget för ett imponerande lappkast i sättet att se på vad som ska ligga till grund för den årliga hyresjusteringen.

I ett pressmeddelande avfärdar Hyresgästföreningen argumentationen bakom kravet på den höga höjningen som ”nonsens och krokodiltårar”.

Annons

– Historisk sett är det kostnadsförändringar för fastighetsägarna som legat till grund för de årliga hyresjusteringarna vilket båda parter har tyckt varit både rimligt och rättvist, menar Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Näll och Isabelle Melin.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Trots att Fastighetsägarna hävdar motsatsen har också hyresvärdarna i Uppsala fått kompensation för sina totala kostnadsökningar såväl de senaste tre åren som längre tillbaka i tiden, anser de båda förhandlarna.

–  Fastighetsägarna tycker alltså att Uppsalas hyresgäster nu ska betala mer. Inte på grund av att förbättringar i det egna boendet, utan på grund av att samhället i stort går bra.

Annons

Hyresgästföreningen har granskat kostnadsutvecklingen för de privata fastighetsägarna i Uppsala. Resultatet som man kommit fram till är att en rimlig höjning av hyran är 0,75 procent. Något som skulle ge hyresvärdarna kostnadstäckning.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.