Annons

Hässlehems hyror höjs med 0.85 procent

Hässleholm En av Skånes första hyresuppgörelser är klar. Hässlehem och Hyresgästföreningen har kommit överens om att hyrorna för den genomsnittliga lägenheten höjs med 46 kronor nästa år.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg

De allra flesta av Hässlehems hyresgäster får en höjning på 0,85 procent. Enligt Hyresgästföreningens uträkning blir det i genomsnitt 46 kronor för hyresgästerna. Men då hyrorna sätts efter en hyressättningsmodell som tar hänsyn till saker som egenskaper och standard, kommer vissa att avvika från detta. De förhandlingarna är ännu inte klara.
– 0,85 procent är högre än förra året och grunden för det är kraftigt höjda VA- och renhållningstaxor. Det är olyckligt att de har höjts så mycket på en och samma gång. Det vore rimligare med mindre förändringar, säger Emma Bryanton, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Blir det ungefär här årets hyreshöjningar kommer att landa?
– Egentligen är det här inte en nivå som ska gälla men vi tittar på de lokala förutsättningarna. Det är för tidig att säga om detta är någon slags genomsnittlig nivå, säger Emma Bryanton.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hässlehems vd Stephan Persson är inte nöjd med 0,85 procent. Bolaget yrkade på en höjning med 1,5 procent.
– Det hade vi behövt när vi har kostnadsökningar med taxor och miljöskatter som vi inte kan påverka själva. Men en förhandling är en förhandling och någon gång måste man acceptera nivån.  Det är också viktigt för oss att bli klara så att vi vet förutsättningarna för nästa år och kunna planera verksamheten utifrån det, säger Stephan Persson.

Annons

Hyrorna höjs 1 januari 2018. Förra året var Hässlehem först i ut i landet med en ny hyra som landade på 0,39 procent. Hyresgästföreningen region norra Skåne förhandlar hyror i 24 kommuner i norra Skåne och södra Halland.

Läs också: Hyrorna hos MKB i Malmö landade på en procent.

Annons
Läs ocksåHässlehem adopterar bin
Läs också Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.