HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hela lägenheten förstörd av kattbajs – hyresgäst tvingas betala en kvarts miljon

Malmö Avföring på väggarna och omfattande fuktskador på parkettgolven. Vanvården av lägenheten i centrala Malmö står hyresgästen dyrt, enligt en färsk dom från tingsrätten.

Det var efter att hyresgästen flyttade ut från hyreslägenheten som den omfattande vanvården uppdagades. Misskötseln var så omfattande att hyresvärden, en bostadsrättsförening, anlitade ett företag för att dokumentera skadorna. Besiktningsprotokollet visar svarta fläckar på parkettgolvet och synliga spår efter både kattkiss och avföring.

Golv förstörda av kattkiss.
Bilder från besiktningsprotokollet av den vanvårdade lägenheten.

Enligt hyresvärden, en bostadsrättsföreningen, slutade notan för sanering och renovering på drygt 225 000 kronor. Det handlar om omfattande arbete där man varit tvungen att riva ut golv, hela köksinredningen och garderober och slipa betongen under golvet.

Annons

Kostnaden för renoveringen krävde föreningen av hyresgästen via tingsrätten, som nu har kommit med sin dom. Eftersom hyresgästen varken svarat på stämningsansökan eller dykt upp i rätten handlar det om en så kallad tredskodom. Enligt den ska hyresgästen bekosta både renoveringen och föreningens rättegångskostnader på sammanlagt över en kvarts miljon kronor.

Annons
Fakta: Detta gäller för husdjur i lägenhet
  • Varje kommun kan besluta om att ha lokala bestämmelser för djur inom detaljplanelagt område. Skälet är framförallt att räddningstjänst och polis ska känna till var djuren finns.
  • Vill du ha orm som husdjur i lägenheten krävs det oftast ett sådant tillstånd från kommunen.
  • Sedan början av 2000-talet krävs tillstånd för ”giftiga sällskapsdjur” i många kommuner.
  • Värden kan inte förbjuda dig att ha hund, det är din lagliga rätt. Även om hyresvärden skriver i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, så har du rätt till det. Enda undantaget är om du bor i ett allergihus eller liknande.
  • Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få ha husdjur i din lägenhet. Men du har ansvar för djuret och måste se till att det inte smutsar ned eller skadar lägenheten.
Läs också Gunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet” Kattjägare orsakade nätstorm Svärson övertar förvaltningen på Landsvägsgatan Råttor och svartmögel i Lysekilshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.