Annons

Hem & Hyra JO-anmäler Strömstadsbyggen

Strömstad Nu har Hem & Hyra fått del av Strömstadsbyggens nöjdhetsundersökning. Alla turer kring ärendet gör att bolaget ändå inte slipper en granskning från justitieombudsmannen.

I höstas begärde Hem & Hyra ut nöjd kund-undersökningar från 15 västsvenska hyresvärdar. Enda kommunala bostadsbolaget som vägrade lämna ut den offentliga handlingen var Strömstadsbyggen. Bolaget sekretesstämplade den två år gamla undersökningen. Det beslutet överklagade tidningen den 11 november.

Ett överklagande ska skickas till den myndighet eller det bolag som fattat beslutet, i detta fall alltså Strömstadsbyggen. Det är upp till bolaget att först kontrollera att överklagandet kommit in i rätt tid och sedan ska man ta ställning till om beslutet kan omprövas. Om bolaget fortfarande anser sig ha rätt ska överklagandet skickas till kammarrätten för prövning. Det ska ske ”skyndsamt” vilket normalt innebär inom en vecka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den 9 december, när det gått närmare en månad, ringer Hem & Hyra kammarrätten i Göteborg för att höra vad som händer i ärendet. Det visar sig då att Strömstadsbyggen inte skickat in något överklagande.

Annons

Vd Göran Wallo hävdar att det är Hem & Hyras sak att se till att ärendet når kammarrätten. Inte förrän tidningen visar alla lagar och paragrafer som bevisar motsatsen ger vd med sig. I ett mejl den 11 december bekräftar han att överklagandet kommit in i tid. Han är på semester och lovar att höra av sig den 17 december. Det löftet infrias inte.

Den 18 december påpekar Hem & Hyra att inget har hänt i ärendet och att vi avser att anmäla hanteringen till justitieombudsmannen (JO). Då skickar Göran Wallo handlingarna som vi begärde ut i oktober. ”Har varit ledig några dagar och först nu kunnat läsa dina synpunkter i din överklagan” skriver vd.

Annons
Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.

Att Strömstadsbyggen nu lämnar ut handlingen innebär inte att bolaget slipper att granskas av JO. Hem & Hyra anser att bolaget har förhalat den rättsliga gången. Den som överklagar ett beslut från ett kommunalt bolag ska heller inte tvingas redovisa detaljerna kring hur bolaget ska agera.

Fakta: Strömstadsbyggens kundenkät 2012

Under 2012 sammanställde Strömstadsbyggen en nöjdhetsundersökning bland sina hyresgäster. Svarsfrekvensen var 56 procent.
I undersökningen finns 28 frågor som kan jämföras med undersökningen från 2010. Strömstadsbyggen har gått framåt på 2 av frågorna, har oförändrat betyg på åtta och har backat på 18. Förändringarna är relativt små.
Bäst betyg får trygghet, trivsel och bemötande från personalen (4,6 av maximalt 5). Allra högst får dock punkten ”har du varit utsatt för inbrott eller stöld senaste året” (4,8 av 5).
Lägst betyg får skötsel av parkeringsplatser och garage samt skötsel av tvättstugor (3,7 på den femgradiga skalan).

Läs också Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass JO-kritik mot hembesök i lägenhetskontraktet Trög start för billigare hus Strömstad - en het marknad som saknar bostäder

Hem & Hyra JO-anmäler Strömstadsbyggen

Strömstad ​För över en månad sedan frågade Hem & Hyra ett 40-tal kommunala bostadsbolag om lön och villkor för vd. Strömstadsbyggen har fortfarande inte svarat. Nu anmäler tidningen saken till justitieombudsmannen, JO.

​Den 19 november skickade Hem & Hyras lokalredaktion i BohusÄlvsborg-Skaraborg ut en förfrågan via e-post till alla vd:ar i regionens kommunala bostadsbolag. Frågan handlade om månadslön och eventuell rätt till avgångsvederlag.

Enligt offentlighetsprincipen har allmänheten rätt att veta lönenivån för anställda i kommunala bolag. En fråga om allmän uppgift ska dessutom besvaras ”skyndsamt”, vilket i praktiken innebär högst några dagars väntetid.
Hem & Hyra gav vd:arna en vecka, till den 26 november, att svara. De flesta gjorde det i tid. Några förhalade saken, men återkom så småningom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Strömstadsbyggens vd Sven-Erik Adolfsson har dock fortfarande inte lämnat några uppgifter. Detta trots flera påminnelser och trots att även kommunens personalchef tagit upp saken med bolaget, efter påstötningar från Hem & Hyra.

Annons

Därför blir Strömstadsbyggen nu det andra bolaget som lokalredaktionen anmäler till JO. Det första är Hyresbostäder i Falköping, som vägrade lämna ut uppgifterna utan att ange hur beslutet kan överklagas. 

Fotnot: Sven-Erik Adolfsson har inte gått att nå för en kommentar i dag.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör
Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.