HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hembla bötfälls för svartbygge

Norrköping Hembla byggde om lokaler till lägenheter i Norrköping - men utan att söka något bygglov. Nu bötfäller kommunen hyresvärden på 70 000 kronor och riskerar även 100 000 kronor i viten.
Foto: Jakob Kindesjö

Hembla är en av Norrköpings största privata hyresvärdar med cirka 2 300 lägenheter. Förra året upptäckte kommunen att bolaget hade byggt om lokaler till fem stycken hyreslägenheter på adresserna Källvindsgatan 23 och 25 samt Bråbogatan 15. Men lokalerna hade byggts om utan att hyresvärden sökt något bygglov.

— Det är viktigt att man följer reglerna och att de lägenheter som finns är registrerade. Det ställs bland annat krav på brandskydd, ventilation och tillgänglighetskrav, förklarar Maria Essy-Ehsing Östblom, bygglovshandläggare på Norrköpings kommun.

Läs ocksåBullret från värdens renovering gjorde Lana sjuk

Kommunen kan ge bygglov i efterhand om fastighetsägaren skickar in underlag. Men i fallet med Hembla har kommunen under flera månader haft svårt att få någon kontakt med bolaget. På senaste sammanträdet i januari, nästan ett år efter upptäckten, beslutade bygg- och miljöskyddsnämnden därför att bötfälla Hembla på 70 000 kronor i sanktionsavgifter.

— Det hade inte behövt sluta så här och gå så pass långt, men det har varit svårt att få kontakt med dem, förklarar Maria Essy-Ehsing Östblom.

Sanktionsbeloppet rör de två lägenheter som byggdes om förra året utan bygglov. De övriga tre lägenheterna byggdes om redan 2013 och gick inte längre att bötfälla då det gått mer än fem år. Där har nämnden i stället utfärdat ett vite på 100 000 kronor om inte Hembla antingen återställer lokalerna eller ansöker om bygglov.

Läs ocksåHembla tog ut för hög hyra – betalar tillbaka 399 000 kronor

— De har uppgett att de kommer att skicka in ritningar och då kommer vi kunna göra en prövning i efterhand. Vi har inte satt någon tidsgräns, men det är rimligt att de får någon månad på sig, säger Maria Essy-Ehsing Östblom.

Enligt kommunen kan bostäderna även behöva byggas om för att följa gällande regler.

— Vi kommer att göra rätt för oss och har påbörjat en dialog med kommunen och har även informerat berörda hyresgäster. Det här har inte hanterats på rätt sätt av oss och det är något vi beklagar, säger Jonatan Öhman, kommunikationschef på Hembla.

Läs ocksåPolitiker behöll hyresrätt i 19 år – bodde i bostadsrätt

Hur kunde det här ske?

— Vi kommer att titta närmare på det. Men det var en tidigare medarbetare hos oss som ansvarade för den här ombyggnationen. Den personen jobbar inte kvar hos oss längre, säger Jonatan Öhman.

Läs också Niodubblad vinst efter renovering – hyrorna drivs upp Hemblas vd plockar ut nära fem miljoner - se privatvärdarnas topplöner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.