Annons

Hembla misstänker bostadsfusk – 99 hyresgäster sägs upp

Stockholm Hembla har kontrollerat över sex tusen hyresgäster i Södertälje och Järva i jakten på svartuthyrare. Nu sägs 99 hyresgäster upp. ”Vi gör det för att öka tryggheten och för att lägenheterna ska gå till de som står i bostadskön”, säger Imran Raza, Hembla.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresvärden försökte säga upp Johanna men hon får bo kvar efter ett beslut i hyresnämnden.

Hem & Hyra har skrivit en rad artiklar om bostadsbolag som agerar för att få bort den olovliga andrahandsuthyrningen i sina lägenheter. Men frågan är om någon har gått så systematiskt till väga som Hembla.

Under våren har bostadsbolaget dammsugit sina bestånd i Södertälje och Järva i jakten på hyresgäster som är felaktigt folkbokförda. Totalt har 3 335 hyresgäster kontrollerats i Södertälje och 3 281 stycken på Järva. Resultatet är att 41 hyresgäster har blivit uppsagda i Södertälje medan 58 hyresgäster har blivit uppsagda i Järva.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lista med felaktigt folkbokförda

För att genomföra kontrollen har Hembla anlitat företaget Ropo Capital som har gått igenom Hemblas lägenheter i de aktuella områdena. Bolaget har kontrollerat om de som står på lägenhetskontrakten är folkbokförda i sin lägenhet eller någon annanstans. Kontrollen resulterade i en lång lista med personer som var felaktigt folkbokförda.

Imran Raza är områdeschef i Södertälje för Hembla. Han berättar att Hembla har gått igenom listan med hyresgäster som är felaktigt folkbokförda för att se om det finns någon förklaring till varför de inte är folkbokförda i sin lägenhet. Det kan till exempel vara att de har skyddad identitet eller har fått lova att hyra ut i andrahand.
– När vi tagit bort dem där det finns en förklaring till varför de inte är folkbokförda i sin lägenhet så hade vi kvar 41 hyresgäster som vi nu sagt upp, säger han.

Annons
Läs ocksåSå funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brottDen som bryter mot folkbokföringslagen riskerar fängelse. Det går inte att folkbokföra sig på en postbox.

Varför gör ni kontrollen?
– Vi har upptäckt flera fall av olovlig andrahandsuthyrning i våra lägenheter och vi vill veta vem som bor i våra lägenheter. Det skapar otrygghet för grannarna när de inte vet vem som bor i huset och hyresgäster byts ut ofta. Sedan ökar slitaget när lägenheterna hyrs ut olovligt, säger han.

Hur ser du på risken att ni säger upp människor som folkbokfört sig fel av misstag?
– Vi dubbelkollar allt två gånger men om någon ändå blir uppsagd av misstag och kommer med en bra förklaring så drar vi tillbaka uppsägningen, säger han.

Mikael Röjdemark, förvaltningschef på Hembla, berättar att tanken är att bolaget ska genomföra en folkbokföringskontroll av alla hyresgäster i bolagets bestånd som består av 21 400 lägenheter.
– Att få bukt med olovlig andrahandsuthyrning är viktigt och ökar tryggheten. Alla lägenheter som blir lediga efter uppsägningarna kommer att förmedlas till bostadsköande via Stockholms Bostadsförmedling. Förra året lämnade vi 808 lägenheter till kön, säger han.

Läs ocksåBakom de falska adresserna: knark, hot och skilsmässor
Kan ge fängelse

Den som är felaktigt folkbokförd kan ha gjort sig skyldig till folkbokföringsbrott och riskera böter och fängelse. Men Hembla kommer inte att polisanmäla de fall där de misstänker felaktigt folkbokföring.
– Nej det kommer vi inte att göra, vi säger upp dem, säger han.

Annons

Av de 41 uppsagda hyresgästerna i Södertälje bor 11 stycken i Ronna, 18 i Geneta och Fornhöjden, 3 i Järna, 7 i Södertälje centrum och 2 i övriga Södertälje.

I Kista har 16 hyresgäster sagts upp medan 42 stycken har sagts upp i Rinkeby och Tensta.

Läs också Felaktig folkbokföring - en alternativ väg in i samhället Bostadsbolagen medvetna om felaktig folkbokföring Finansministern: "Är man felaktigt folkbokförd så är det ett brott"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.