Annons

HFAB har flest övervakningskameror bland värdarna i Halland

Halland HFAB har fördubblat antalet kameror de senaste fem åren. I övrigt är intresset för kameror svalt bland värdar i Halland.
Foto: TT Nyhetsbyrå

För fem år sedan hade det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, 15 kameror uppsatta i sitt bestånd. I dag har antalet kameror utökats till 35 stycken.

– Samtliga våra kameror är uppsatta i garage. Syftet är att minska allvarlig skadegörelse, förebygga inbrott och skapa en tryggare miljö för våra hyresgäster. Vi ser att kamerorna har en god preventiv effekt mot skadegörelse och inbrott, vilket våra hyresgäster uppskattar, säger Ulf Nilsson, affärsutveckling och kommunikationschef vid HFAB.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Ulf Nilsson är det många gånger hyresgästerna själva som efterfrågar kameraövervakningen. Några klagomål på att antalet övervakningskameror har ökat i deras bestånd har han däremot inte tagit emot.

Annons

– Hyresgästerna upplever att det har blivit tryggare sedan kamerorna sattes upp och efterfrågar fler, säger Ulf Nilsson.

Finns det några konkreta exempel på vad övervakningen faktiskt har
resulterat i?

– Polisen är de som får titta på filmerna. Efter att vi hade haft tre inbrott i ett av våra garage kunde polisen tack vare kamerorna få fram en bild på personen som hade begått brotten, säger Ulf Nilsson och berättar att bostadsbolaget i nuläget inte har några planer på att utöka antalet kameror ytterligare.
Även om kameror har haft god effekt i Halmstad är det få kommunala bostadsbolag i Halland som har valt att gå den vägen. Förutom HFAB är det endast Eksta i Kungsbacka som använder sig av övervakningskameror som trygghetsskapande åtgärd.

Läs ocksåKompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

– Vi har två övervakningskameror på Rosengatan för att minska skadegörelsen och se till att platsen inte blir ett tillhåll, säger förvaltningschef Jonathan Hagrenius.
Varbergs Bostad har valt att använda sig av kameror men då i ett helt annat syfte.

Annons

– De tillfällen då kamerabevakning används är i samband med nyproduktion och då i syfte att ge hyresgäster och allmänhet möjlighet att följa byggnationen via länk från Varbergs Bostads hemsida, säger förvaltningschef Hans-Emil Lundquist.

Fakta: Regler för kameror

Kameror i offentlig miljö kräver tillstånd. Datainspektionen utövar tillsyn på platser med kameror där allmänheten inte har tillträde.

Läs också Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats Allt fler hyresgäster kameraövervakas i Västerås Kameror fick slut på bilbränderna i bostadsområdet Polisövervakning i Nacksta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.