Annons

”Hjälp, vi får inte byta”

Hägersten Rätten att byta lägenheten är stark, i teorin. Blir det krångel är risken stor att bytespartnern hoppar av. Tove Roander tog hjälp för att få flytta.
Foto: Cecilia Landmark
Väntans tider. Xavier Volpato och Tove Roander är angelägna om att få flytta. Lille Emmanuel behöver få en plats i dagiskön i rätt kommun.

I den trånga tvåan i Hägersten får Tove Roanders och Xavier Volpatos familj inte plats längre. De vill flytta närmare Xaviers barn i Sigtuna och har hittat en lägenhet. Catrin Steen vill in till Märsta och behöver en billigare lägenhet. Hon vill flytta till Ann-Charlotte och Adam Måneds lägenhet och de vill gärna komma närmare stan.
– Hyresvärdarna har varit snabba och professionella, till och med Rikshem. De hade precis blivit nya ägare när vi frågade och specialbehandlade ansökan för att det skulle gå fort. Men vår hyresvärd svarar inte ens, säger Tove med en suck.

Redan december fick de ihop ett trepartsbyte. I mars hade två av tre hyresvärdar sagt okej. Från Toves hyresvärd Medisob kommer inga besked.
– Vi ringer och mejlar men får inga svar. De lägger på luren i örat på oss, säger Tove.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden Medisob har 550 lägenheter och telefontid en timme om dagen. Anna Wall på kontoret säger att det tar 6-8 veckor att få svar på bytesansökan.
– Jag sitter i en position där jag inte får uttala mig. Nu tänker jag inte prata längre, säger hon och sedan klickar det till i telefonen.
Xavier skakar på huvudet när han hör telefonsamtalet.
– Det är otänkbart att andra skulle bete sig så mot sina kunder, men här verkar det inte spela någon roll. Det finns alltid någon som behöver en lägenhet.

Enligt Hyresgästföreningen är tre veckor skälig tid att vänta. Därefter kan man tolka det uteblivna svaret som ett avslag och vända sig till hyresnämnden.
Ett ärende där tar upp till ett par månader och under tiden är det många som hoppar av. Av 195 anmälda ärenden är det bara hälften som går till beslut, lika många får ja som nej till byte.
Tove Roander och hennes bytespartner har väntat länge nog. När så ett rekommenderat brev kommer tillbaka bestämmer de sig för att be om hjälp.
– Vem vill bo hos en hyresvärd som inte ens vill svara?

Annons
Fakta: Byta lägenhet

Du får byta lägenheten om du har förstahandskontrakt och bra skäl.
Skälen kan vara att du ska jobba eller studera på annan ort, fått större eller mindre familj eller förändrad inkomst.
Du behöver tillstånd från din hyresvärd eller hyresnämnden.
Hyresvärden kan säga nej om du har för låg inkomst eller tagit betalt för bytet.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden Det blev kaos när Jasmin gjorde ett direktbyte: ”Vi fick börja med att städa bort deras skit” Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.