Annons

HMK avgör gästrikehyror

Gävle Hyresförhandlingarna med de kommunala bostadsföretagen i Gävle och Sandviken ska avgöras av HMK, hyresmarknadskommittén. Hyresgästföreningen hoppas på besked denna månad.

Gavlegårdarna, Gävles kommunala bostadsföretag, ville höja hyrorna med i snitt 2,3 procent. Hyresgästföreningen sa nej till det och kom med motbudet 0,56 procent. Bland annat menar föreningen att det är kommunens krav på lönsamhet som driver på och gör höjningskravet så högt:

– 1,6 procent av det Gavlegårdarna begär är för att uppfylla sina ägardirektiv. Där krävs att driftnettot ska vara fem procent av marknadsvärdet på fastigheterna. I pengar betyder det 350 miljoner kronor. Det här är en principfråga för oss, säger förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen i Gävle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingarna pågick till mitten av december och sedan sa Hyresgästföreningen nej till att fortsätta. Förhoppningen är nu att den partsammansatta hyresmarknadskommittén, HMK, tar upp Gavlegårdarnas hyror på sitt sammanträde i januari.

– Förhandlingarna var lugna och sansade men det känns bra att det nu är HMK som tar beslutet. Vi kan inte förhandla när Gavlegårdarna sänkt underhållet med 14 miljoner kronor för att nå sina mål, säger Owe Hellberg.

Vice vd Lars Lennmalm på Gavlegårdarna skriver i ett mail till Hem & Hyra att ”Vi kommenterar förhandlingarna när de är avslutade. Nu ligger ärendet hos HMK och vi inväntar deras besked.”

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Även förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sanvikenhus kommer att avgöras av HMK. Företaget vill höja hyrorna med 1,5 procent medan Hyresgästföreningen tycker att 0,5 procents höjning är tillräcklig.

Vd Stefan Lundqvist tycker det är tråkigt att förhandlingarna inte kunde slutföras på lokal nivå:

– Jag är den förste att beklaga att den lokala förhandlingen misslyckats och att HMK nu ska avgöra. Vårt yrkande på hyreshöjning bygger på vår verklighet och budgeten är gjord utifrån vad våra hyresgäster önskar, säger Stefan Lundqvist.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Owe Hellberg har en annan syn på saken. Även i Sandviken handlar det om att företaget behöver täcka sitt ökade driftsnetto menar han:

Annons

– Hälften av vad de yrkat handlar om driftsnettot som ökat. De senaste åren har vi kommit överens och vi var villiga att flytta oss litet med vårt motbud men de sa helt nej.

Sandvikenboendet, den andra föreningen för hyresgäster i Sandviken, har tidigare kommit överens med Sandvikenhus om en hyreshöjning på 1 procent.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.