Annons

Högre hyror att vänta i Falköping

Falköping Hyresbostäder i Falköping har nu presenterat sitt hyreskrav för Hyresgästföreningen. För en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor gör det 225 kronor mer i månaden eller 4,5 procent och avser även parkeringsplatser och garage.

Ökade kostnader för framför allt räntor, underhåll och el är orsaken. Hyresbostäder kalkylerar med ökade kostnader på drygt sju procent. Men tror kanske att det kan bli något lägre.

Annons
Han framhåller att Hyresbostäder har haft lägre höjningar under de senaste tio åren än andra bostadsbolag.
– Enligt en tidigare undersökning som Hem & Hyra har gjort ligger vi på 30:e plats när det gäller lägsta hyror i landet.
Hur klarar ni underhållet?
– Det har vi hittills klarat bra. Vi ligger inte efter med några panikgrejer. Men under nästa år vill vi öka underhållet, säger Thomas Ekberg.
Men Hyresgästföreningen anser att kravet är högt.
– Vi ser nu att räntor och den allmänna prisutvecklingen är på väg ner. Detta gör att vi borde hamna på en rimligare nivå i hyresförhandlingen, säger Pär Sundén, förhandlare.
Sundén poängterar att hyreskraven för 2009 års hyror är överlag väldig höga.
Förhandlingen inleds den 11 december.

Annons
Fakta: Kraftig ökning av antalet ärenden hos Akelius

Hittills inkomna krav i Skaraborg:
 
Bostäder i Lidköping har yrkat att få höja hyrorna med 4,0 procent. Förhandlingen ligger nu på Hyresmarknadskommitténs bord för avgörande.
Essungabostäder har yrkat att få höja hyrorna med 5,2 procent.
Götenebostäder har yrkat att få höja hyrorna med 5,35 procent.Hyresbostäder i Falköping har yrkat att få höja hyrorna med 4,5 procent.
Mariehus har yrkat att få höja hyrorna med 4,9 procent.
Skövdebostäder har yrkat att få höja hyrorna med 5,48 procent.
Tibrobyggen har yrkat att få höja hyrorna med 5,5 procent.
Tidaholms Bostads AB har yrkat att få höja hyrorna med 6 procent på bostäder och 2,5 procent på garage och parkeringsplatser.
Vara Bostäder har yrkat att få höja hyrorna med 4,4 procent.

Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.