Annons

Högsta domstolen prövar radondom

Uppsala I höstas slog hovrätten fast att Uppsalahem inte behöver ersätta en radondrabbad hyresgäst. Hyresgästföreningen överklagade till Högsta domstolen, som kommer att pröva målet.

I tolv och ett halvt års tid bodde hyresgästen i en lägenhet på Kvarngärdet i Uppsala med konstaterat höga radonhalter. Men är det ett tillräckligt skäl för att få sänkt hyra? Det är den frågan som Högsta domstolen nu ska pröva.

Hyresgästföreningen krävde att Uppsalahem ersätter hyresgästen med 98 000 kronor och drev ärendet till tingsrätten, som ställde sig på hyresgästens sida och gav honom rätt till ersättning för den tidsperiod han levt med de höga radonhalterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men i höstas rev Svea hovrätt upp domen och slog fast att det inte räcker med höga radonhalter för att få rätt till sänkt hyra, utan man måste också kunna bevisa hur radonet har påverkat hyresgästens möjlighet att använda lägenheten. 

En ledamot i hovrätten var skiljaktig och ansåg att den höga radonhalten i sig skulle ge rätt till nedsatt hyra.

En dom i Högsta domstolen blir principiellt intressant, eftersom den blir vägledande för hur liknande mål döms i fortsättningen.

Annons
Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Hyresgästföreningen har även stämt Uppsalahem på drygt 100 000 kronor för att en hyresgäst i samma fastighet på Kvarngärdet levt med höga radonhalter under åtta års tid. Tingsrätten avvaktar med att ta upp målet till prövning tills det har avgjorts i högre instans.

Läs även

Radondom överklagas till högsta instans

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

Radondom kan överklagas till högsta instans

Hyresgäst får tillbaka nära 100 000 kronor

Annons

Uppsalahem överklagar radondom

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.