Annons

Högt hyreskrav från Centrumbostäder

Skara ​Nu har Skaras allmännyttiga bostadsbolag presenterat sitt krav på hyreshöjning. Yrkandet ligger bland de högre i Skaraborg.

​Centrumbostäder i Skara vill höja hyran med 5,43 procent från 1 april. Det innebär topp fyra av allmännyttornas krav i Skaraborg.
– Spontant tycker jag inte att det är så högt. Vi har stort eftersatt underhåll. Allt behöver egentligen göras, säger bolagets vd Stefan Rånes.

Han räknar med ett behov av 60 miljoner kronor för underhåll. För närvarande renoverar bolaget ett stort antal lägenheter och i de närmaste framtidsplanerna finns bland annat stambyten i kvarteren Abboten och Pilaten.
Höga taxekostnader är ett annat skäl till kravet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det råder kris – har era hyresgäster råd med detta?
– Jag känner klart en oro för dem som varslas, men Skara är en av de orter som klarat sig bäst hittills. Jag hade inte gått ut med kravet om vi inte trott att hyresgästerna skulle ha råd. Vi vill ju ha kvar våra boende.
Enligt Rånes har bolaget inte gynnats av senaste tidens räntesänkningar eftersom det mesta av lånen är bundna. På sikt hoppas han dock på lägre räntekostnader.
Du är ny som vd. Hur mycket kände du till om läget i bolaget?
– Jag förstod att vi hade ett stort underhållsbehov, det är därför jag är här. Jag anställdes för mina kunskaper inom fastighetsförvaltning, säger Stefan Rånes.

Förhandlingarna mellan Centrumbostäder och Hyresgästföreningen startar 17 mars.

Annons
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Tommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.