Annons

Högt yrkande från Fristad

Fristad Kommunala Fristadsbostäder i Borås kommun vill höja hyran med 3,45 procent. Ett av högsta hyreskraven i Västra Götaland. "Det handlar om överlevnad", säger vd:n Kjell-Ove Sethson.

Fristadsbostäder eller Fribo, som det också kallas, vill att hyran ska höjas från och med 1 april. Yrkandet på 3,45 procent är inte bara ett av de högsta i Västra Götaland utan också ett av de högsta i landet. 

– Vi är medvetna om de utmaningar Fristadbostäder står inför vad gäller höjda taxor och höga kostnader för underhåll. Samtidigt har de samhällsekonomiska förutsättningarna aldrig varit mer gynnsamma för bostadsbolagen. Till följd av det ligger riksgenomsnittet för hyreshöjningar lågt, kring 0,5 procent. I ljuset av det framstår bolagets krav som väldigt högt, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Precis som tidigare år hänvisar bolaget till taxehöjningar och höga underhållskostnader. Ann-Christin Josefsson ska nu gå igenom bolagets räkenskaper och se vilka kostnader som har ökat jämfört de senaste åren. 

Annons

Kjell-Ove Sethson är vd på Fribo. Han säger så här om Hyresgästföreningens kommentar:

– Jag är helt ointresserad av vilka yrkanden andra bolag i landet lägger. Det enda jag bryr mig om är Fribo och att vår ekonomi går ihop.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Vad ska pengarna som ni får in på hyreshöjningen gå till?

Annons

– De ska gå till höjda kommunala taxor och underhåll. Vi har under de senaste åren gjort stora investeringar, vilket i sin tur gjort att vi under de senaste fyra åren haft tre förlustår. För att få ekonomin i balans måste nu hyresgästerna bidra. Fribo är ingen vinstmaskin utan det här handlar om överlevnad, säger Sethson. 

Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.