HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna höjs för 18 000 hushåll i Malmö

Malmö Den 1 april får 18 000 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Malmö en hyreshöjning med 1,75 procent vilket är den näst högsta överenskommelsen i Skåne i år. "I överkant, men acceptabelt", säger förhandlingschefen på Hyresgästföreningen. UPPDATERAD
Foto: Charlotte Strömwall/Gry Ellebjerg/Martin Lindeborg

Efter hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd landar höjningen på 1,75 procent, vilket är mer än vad Hyresgästföreningen inför förhandlingarna menade var nödvändigt. Då sade Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, att en höjning på 1 procent var ”realistisk”. I samma veva hade SABO, allmännyttans branschorganisation och Fastighetsägarna gemensamt föreslagit ett bud på 3,5 procent.

Höjningen är den hittills näst högsta i Skåne. Högsta höjningen får hyresgäster hos privata hyresvärdar i Tomelilla. Deras hyror höjs med 1,8 procent. Tredje högsta höjningen får LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, som höjde hyrorna med 1,74 procent från den 1 februari. Hyreshöjningen för hyresgästerna hos privatvärdar i Malmö börjar gälla först den 1 april.

Läs ocksåSå mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

– Höjningen på 1,75 procent är lite i överkant, men acceptabel, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne nu.

Enligt honom har förhandlingarna präglats av debatten kring marknadshyror och hyressättning. Carl-Lennart Lagerström, affärschef på Fastighetsägarna Syd, menar att den generella hyresnivån i landet sjunkit då höjningarna ätits upp av inflationen.

– De årliga hyreshöjningarna är nödvändiga för att hyresrätten ska finnas kvar som boendeform i framtiden. Om det ska finnas ett bra och brett utbud av hyresrätter måste de som förvaltar hyresrätter ges rimliga förutsättningar, säger Carl-Lennart Lagerström, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåFå hyreskrav inleder förhandlingssäsong i Skåne

Så mycket höjer de skånska hyresvärdarna hyrorna 2019. Se hela listan.

Det här är en uppdaterad version av artikeln. I en tidigare version skrev vi felaktigt att höjningen i Malmö var Skånes hittills högsta. Det stämmer inte. Högst höjning (hittills) får hyresgäster hos privatvärdar i Tomelilla.

Läs också Klart med nya hyror i Älvkarleby Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.