HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Få hyreskrav inleder förhandlingssäsong i Skåne

Skåne Landets första hyresuppgörelse mellan Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag är redan klar, men i Skåne har förhandlingssäsongen knappt dragit igång.
Foto: Mikael Malmborg/Kristina Wahlgren/Martin Lindeborg
Hyresförhandlingarna inför 2019 har så smått inletts i Skåne. Men inga uppgörelser är klara. Peter Olsén är förhandlare på Hyresgästföreningen i norra Skåne. Joakim Lund är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Många privata fastighetsägare i Skåne har påkallat om förhandling inför nästa år. Men samtidigt som de flesta kommunala bostadsbolag i norra Skåne har påkallat om förhandling är det relativt få i södra Skåne: Trelleborgshem, Burlövsbostäder och Simrishamnsbostäder. Men inte ett enda av bolagen har ännu lämnat något yrkande eller presenterat något krav på hur mycket man vill höja hyran med 2019.

Landets första uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag blev klar i början av oktober. Då stod det klart att det kommunala bostadsbolaget i Karlstad höjer hyran med 1 procent, vilket är betydligt lägre än det bud på 3,5 procent som SABO, allmännyttans branschorganisation, och Fastighetsägarna gemensamt föreslagit centralt för landet. En höjning på 1 procent är mer realistisk menar Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Läs ocksåFörsta avtalet klart - hyran höjs med en procent

– Det låter som en rimlig nivå för mig. Det finns ingen anledning till att hyrorna skulle höjas mer nästa år än vad de gjordes i år. Det är goda tider och bolagen är lika välmående nu som då, säger Joakim Lund.

Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen i norra Skåne, delar hans bild.

– 3,5 procent är hitte-på-siffror som inte har någon förankring i verkligheten. Bolagen gör fortsatt bra resultat och räntorna är låga. På sina håll har taxorna höjts men det är inget generellt mönster, säger Peter Olsén.

Läs ocksåFastighetsägarna och Sabo sätter press på Hyresgästföreningen

Den genomsnittliga höjningen bland de kommunala bostadsbolagen i Skåne i år blev 0,90 procent.

I fjor vid den här tiden blev hyresförhandlingarna mellan kommunala MKB  och Hyresgästföreningen klara. Hyrorna höjdes med 1,02 procent men avtalet gäller ända fram till mars 2019. Även den uppgörelse som Hyresgästföreningen i södra Skåne gjorde med Fastighetsägarna Syd våren 2017 sträcker sig fram till och med mars 2019. Det avtalet kom till ett halvår efter att fastighetsägarna valt att lämna förhandlingsbordet och stranda förhandlingarna.

Flera kommunala värdar och Hyresgästföreningen gjorde redan förra året uppgörelser för 2019. Här kan du se vilka:
Så mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan

Läs ocksåSå mycket höjs hyrorna för över 100 000 hyresgäster i Skåne
Fakta: Hyrorna - så förhandlas de
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet för föreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
Läs också De förhandlar grannarnas hyror Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.