HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos Varbergs Bostad

Varberg Drygt 5 100 hushåll i Varberg berörs när den kommunala hyresvärden Varbergs Bostad nu höjer sina hyror. Den nya hyresnivån gäller från april.
Fasadskylt med Varbergs Bostads logotyp
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020 – hela listan

Vid årsskiftet höjdes hyrorna för närmare 2 000 hushåll hos ett antal privata hyresvärdar i Varberg. Det gäller bland annat Derome Förvaltning och delar av Fortinovas bestånd.

Läs ocksåSvårt bryta bilens dominans i Varberg

Nu står det klart att även kommunala Varbergs Bostad höjer sina hyror, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. Drygt 5 100 hushåll i kommunen berörs.

Snitthöjningen blir 2,1 procent och gäller från 1 april. Det motsvarar 126 kronor mer i månaden för en hyresgäst som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

Parterna har enats om en viss spridning på hyreshöjningen. Detta för att varje lägenhet ska ha rätt i förhållande till sin standard. Det innebär att en del hyresgäster får upp till 3 procents högre hyra, medan andra helt slipper höjning i år.

Läs ocksåStrid om höjd hyra i hovrätten – "kommer att få stor betydelse"Jasmine Wounlund och Birgitta Miglander framför hyreshuset där de bor vid Kongahälla, Kungälv. De tog strid om höjda hyror med hyresvärden Balder, och fick rätt.

Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Atterstam tycker att förhandlingsklimatet har varit bra.

– Båda parter vill förstås företräda sina intressen så bra de kan. Men vi hittade en lösning som vi tror är hållbar för företaget och acceptabel för hyresgästerna.

I grannkommunen Kungsbacka har den kommunala värden Eksta höjt sina hyror med 1,75 procent i år. Det är en lägre procentsats än i Varberg, men å andra sidan är snitthyrorna betydligt högre hos Eksta som har många nybyggda hus.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

– Snitthyran i Varberg är klart lägst i hela regionen, konstaterar Marcus Atterstam.

För vissa Varbergshushåll kan höjningen i april ändå bli kännbar. Det gäller till exempel boende på Håsten, där Varbergs Bostad nyligen rustat upp badrum. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur hyresgästerna fått en hyreshöjning på 400 kronor i månaden.

– De kan tycka att de blir dubbelstraffade. Men de har också Varbergs lägsta hyror, säger
Marcus Atterstam.

Senast Varbergs Bostad höjde hyrorna var i april förra året, då med 2,3 procent.

LÄS MER:
Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020 – hela listan

Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2020

Så förhandlas din hyra

Läs också Värden skyllde överhyra på dyra parkeringsavgifter - måste betala tillbaka 200 000 Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.