HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos Varbergs Bostad

Varberg Drygt 5 100 hushåll i Varberg berörs när den kommunala hyresvärden Varbergs Bostad nu höjer sina hyror. Den nya hyresnivån gäller från april.
Fasadskylt med Varbergs Bostads logotyp
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020 – hela listan

Vid årsskiftet höjdes hyrorna för närmare 2 000 hushåll hos ett antal privata hyresvärdar i Varberg. Det gäller bland annat Derome Förvaltning och delar av Fortinovas bestånd.

Läs ocksåHyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen

Nu står det klart att även kommunala Varbergs Bostad höjer sina hyror, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen. Drygt 5 100 hushåll i kommunen berörs.

Snitthöjningen blir 2,1 procent och gäller från 1 april. Det motsvarar 126 kronor mer i månaden för en hyresgäst som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

Parterna har enats om en viss spridning på hyreshöjningen. Detta för att varje lägenhet ska ha rätt i förhållande till sin standard. Det innebär att en del hyresgäster får upp till 3 procents högre hyra, medan andra helt slipper höjning i år.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Atterstam tycker att förhandlingsklimatet har varit bra.

– Båda parter vill förstås företräda sina intressen så bra de kan. Men vi hittade en lösning som vi tror är hållbar för företaget och acceptabel för hyresgästerna.

I grannkommunen Kungsbacka har den kommunala värden Eksta höjt sina hyror med 1,75 procent i år. Det är en lägre procentsats än i Varberg, men å andra sidan är snitthyrorna betydligt högre hos Eksta som har många nybyggda hus.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Snitthyran i Varberg är klart lägst i hela regionen, konstaterar Marcus Atterstam.

För vissa Varbergshushåll kan höjningen i april ändå bli kännbar. Det gäller till exempel boende på Håsten, där Varbergs Bostad nyligen rustat upp badrum. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur hyresgästerna fått en hyreshöjning på 400 kronor i månaden.

– De kan tycka att de blir dubbelstraffade. Men de har också Varbergs lägsta hyror, säger
Marcus Atterstam.

Senast Varbergs Bostad höjde hyrorna var i april förra året, då med 2,3 procent.

LÄS MER:
Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020 – hela listan

Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2020

Så förhandlas din hyra

Läs också Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.