Annons

Höjt bostadsbidrag räddning vid marknadshyra

Nyheter Nyligen överlämnade Finanspolitiska rådet sin årsrapport till regeringen. Bland annat föreslås gradvis införande av marknadshyror, och att de som drabbas värst ska kompenseras med höjda bostadsbidrag.

Finanspolitiska rådet gör oberoende granskningar av regeringens finanspolitik och annan ekonomisk politik. I årets rapport, 2017, tar rådet bland annat upp fördelningseffekterna av marknadshyror.

Rådet konstaterar att rörligheten på arbetsmarknaden och tillväxtförutsättningarna skulle förbättras om det skedde en omreglering från dagens bruksvärdessystem i riktning mot marknadshyror. Men det finns dem som förlorar på en förändring.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Beräkningar visar att låginkomsttagarna skulle drabbas mest av en övergång till marknadshyror. Som kompensation föreslås en utbyggnad av bostadsbidraget – finansierat via engångsbeskattning av fastighetsägarna.

I veckan bjöd Finanspolitiska rådet in till en debatt just om omregleringen av hyresmarknaden. Peter Englund, ledamot i Finanspolitiska rådet och professor emeritus, Handelshögskolan i Stockholm, var en av dem som passade på att uttala sig.

– Boendet är en nödvändighet för social trygghet, och det är centralt för en välfärdsstat att man kan garantera att även fattiga hushåll har tillgång till ett acceptabelt boende. Det är dessutom bättre att satsa på bostadsbidrag till hushållen än att ge bidrag till själva byggandet, sade han.

Annons
Läs ocksåStriden om ”Stockholmshyra” fortsätter väcka heta känslor

Hyresgästföreningens Pär Svanberg, bostadspolitisk expert, var också på plats. Han ser gärna en översyn och justering av bostadsbidragssystemet.

– Många ligger redan i dag över hyresgränsen och betalar varje hyreshöjning fullt ut oavsett vilken inkomst man har, sade han.

Pär Svanberg lyfte även fram fördelarna med investeringsstöd. Men han vill även se en skattereform och lyfte bland annat fram kopplingen mellan ränteavdrag och fastighetsskatt.

Läs också"Inte ett seriöst genomtänkt förslag"

– Ur generationssynpunkt vore det det utmärkt att höja fastighetsskatten lite i stället för enbart sänka ränteavdragen. Då får man en balans mellan generationerna, sade han.

Annons

Under debatten kom även Bert Karlssons så kallade trailerparks upp till diskussion. Men att lösa bostadsbristen på det viset avfärdades direkt av Pär Svanberg.

– Det är viktigt att inse att vi bygger stad och samhälle. Det där är desperata lösningar som man kan ta till men inte som någon lösning på bostadsbristen i stort, sade han.

Läs också Dålig konkurrens skäl till bostadsbrist Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.