HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon är den nya ordföranden i Kalmar

Kalmar Alice Saksenvik är ny ordförande i hyresgästföreningen Kalmar/Torsås/Öland. Hon var tidigare vice ordförande. Alice Saksenvik ersätter den tidigare ordföranden Ulf Danielsson.
Ny ordförande i Hyresgästföreningen Kalmar/Torsås/Öland.

Alice Saksenvik har varit verksam i Hyresgästföreningen sedan 2010. Hon tillträdde oväntat posten som ordförande på förra styrelsemötet den 29 augusti efter att den dåvarande ordföranden Ulf Danielsson valde att lämna sitt uppdrag.

– Ulf lämnade på grund av personliga skäl. Det viktiga nu är att fortsätta hålla ihop styrelsen tills den ska väljas om i mars 2019, säger Alice Saksenvik.

Läs ocksåFörsta kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

Alice kom till Sverige från Nordnorge på 90-talet för att arbeta i Kalmar. Hon åkte hem igen och återvände till Sverige år 2007. Förra året blev hon svensk medborgare och är numera alltså även ordförande för Hyresgästföreningen. 

Alice brinner för bostadspolitiken. En av de viktigaste frågorna är bostadsbristen.

– Alla ska ha rätt till en bostad som de har råd med. Det stora problemet nu är att nybyggnationerna har för höga hyror. Dessutom renoveras befintligt bestånd med följden att hyrorna höjs kraftigt. 

Läs ocksåDomstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000

För att påverkar utvecklingen på den regionala bostadsmarknaden kommer föreningen fortsätta med politikerträffar och debatter.

En av föreningens stora utmaningar är att uppmuntra till ideellt engagemang inom föreningen. Många rutinerade i styrelsen har slutat och ersatts av nya krafter. Styrelsen beskrivs av Alice som orutinerad. Dessutom saknas det lokalföreningar ute i regionen.

– Vi har kämpat länge för att värva folk. Nu är det äntligen på gång med tre nya lokalföreningar, bland annat i Trollbacken och Bolliden.

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

En annan nyhet är att föreningen är på gång med att starta upp RIBB-projekt i Kalmar.  RIBB står för rättslig inventering i befintligt bebyggelse och innebär att Hyresgästföreningens olika enheter samarbetar för att ta ett helhetsgrepp om ett utvalt område. 

– Man kartlägger de brister som finns, i samarbete med hyresgästerna och kontaktar sedan hyresvärden för åtgärder, säger Alice Saksenvik.

Läs också Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap Ny metod ska minska antalet vräkningar i Kalmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.