Annons

Hon är den nya ordföranden i Kalmar

Kalmar Alice Saksenvik är ny ordförande i hyresgästföreningen Kalmar/Torsås/Öland. Hon var tidigare vice ordförande. Alice Saksenvik ersätter den tidigare ordföranden Ulf Danielsson.
Ny ordförande i Hyresgästföreningen Kalmar/Torsås/Öland.

Alice Saksenvik har varit verksam i Hyresgästföreningen sedan 2010. Hon tillträdde oväntat posten som ordförande på förra styrelsemötet den 29 augusti efter att den dåvarande ordföranden Ulf Danielsson valde att lämna sitt uppdrag.

– Ulf lämnade på grund av personliga skäl. Det viktiga nu är att fortsätta hålla ihop styrelsen tills den ska väljas om i mars 2019, säger Alice Saksenvik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alice kom till Sverige från Nordnorge på 90-talet för att arbeta i Kalmar. Hon åkte hem igen och återvände till Sverige år 2007. Förra året blev hon svensk medborgare och är numera alltså även ordförande för Hyresgästföreningen. 

Alice brinner för bostadspolitiken. En av de viktigaste frågorna är bostadsbristen.

Annons

– Alla ska ha rätt till en bostad som de har råd med. Det stora problemet nu är att nybyggnationerna har för höga hyror. Dessutom renoveras befintligt bestånd med följden att hyrorna höjs kraftigt. 

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

För att påverkar utvecklingen på den regionala bostadsmarknaden kommer föreningen fortsätta med politikerträffar och debatter.

En av föreningens stora utmaningar är att uppmuntra till ideellt engagemang inom föreningen. Många rutinerade i styrelsen har slutat och ersatts av nya krafter. Styrelsen beskrivs av Alice som orutinerad. Dessutom saknas det lokalföreningar ute i regionen.

– Vi har kämpat länge för att värva folk. Nu är det äntligen på gång med tre nya lokalföreningar, bland annat i Trollbacken och Bolliden.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

En annan nyhet är att föreningen är på gång med att starta upp RIBB-projekt i Kalmar.  RIBB står för rättslig inventering i befintligt bebyggelse och innebär att Hyresgästföreningens olika enheter samarbetar för att ta ett helhetsgrepp om ett utvalt område. 

– Man kartlägger de brister som finns, i samarbete med hyresgästerna och kontaktar sedan hyresvärden för åtgärder, säger Alice Saksenvik.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.