Annons

Hon betalar 6 000 till värdens vinst

Växjö På två år har vinsten för Hyresbostäder i Växjö ökat med 70 procent. För en typlägenhet tjänade bolaget 4 654 kronor förra året och hamnar på åttonde plats i Hem & Hyras granskning av vinsterna i de 50 största kommunala bostadsbolagen.
Åsa Göransson bor på Plogvägen i Växjö. Hon och hennes grannar betalade 62 kronor per kvadratmeter till Hyresbostäders vinst förra året.
För Åsa Göranssons lägenhet betyder det att 6 014 kronor av hennes hyra landade i hyresvärdens vinstpott.
– Det är ju nästan en månadshyra för mig! Det här låter ju helt galet. Det är faktiskt horribelt. Jag vet att det behöver åtgärdas saker, även hos mig. Men ingenting görs. Och ändå blir så här stor vinst.
Hyresbostäder är enda bolaget från Småland som tar sig upp på tio-i-topp-listan. Bolaget har klättrat från plats 20 under 2008 till plats åtta.
Samtidigt som vinsten ökat med 70 procent har underhållet minskat.
– Det är många faktorer som spelar in för att det totalt blir det här resultatet. Det går inte att peka ut en enskild post men det stora är att räntorna gick ned och så har vi avslutat ett stort ombyggnadsprojekt på Dalbo så därför får vi lägre underhållskostnader, säger Kenneth Faaborg, Hyresbostäders vd.
Har ni dragit ned på underhåll?
– Nej det har vi inte. Men det är heller inte så att vi gör underhållsåtgärder bara för att vi har pengar.
Enligt Kenneth Faaborg använder Hyresbostäder sin vinst främst till att sänka lånen.
Peter Svensson är förhandlingschef i Hyresgästföreningen Sydost.
– Jag tycker att det är okej med vinster, bara det stannar i företaget och kommer hyresgästerna till nytta. Men det är inte så att vi sitter och kalkylerar med vinster i förhandlingarna, säger han.
Vätterhem tar plats 18 i vinstligan. Växjöhem plats 31.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Ny mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö Helsingborgshems vinst högre än väntat Kommuner väntas plocka ut 20 miljoner kronor ur Förbo Lönsamt äga hyreshus i Skåne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.