HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon ger hopp när det känns hopplöst

Nyheter Klarar du inte värdarnas krav? Tappa inte hoppet, säger bostadsrådgivare Carina Wall som har sett många exempel på att det till slut ändå löser sig med bostad.
Foto: Gunilla Lundström
Bostadsrådgivaren Carina Wall i Norrköping har många exempel på att det till slut löser sig med bostad om man inte ger upp. ”Hör av er om och om igen”, säger hon.

Den som inte har tillräckliga inkomster i värdarnas ögon kan ibland få kontrakt om någon går i borgen. 29 procent av de kommunala hyresvärdarna i Hem & Hyras undersökning kan tänka sig sådana lösningar.
En borgensman ska vara beredd att betala om du inte kan. Personen måste ha så god ekonomi att hon eller han klarar både sina egna kostnader och din hyra.
Dessutom kan borgensmannen bli skyldig att betala ersättning för vanvård, onormalt slitage, hyresvärdens kostnader för inkasso med mera.
Det är mycket att begära.
– En borgensman tar på sig ett stort åtagande. Men det behöver inte vara något problem. Allt hänger på vad man har för förtroende för varandra, vilken relation man har – och vilken ekonomi förstås, säger Carina Wall, bostadsrådgivare i Norrköping.
Vanligast är kanske att föräldrar går i borgen för sina barn. Men det är många som inte har någon som kan eller vill gå i borgen. Vad gör man då?

”Tappa inte hoppet!”
Det är Carina Walls främsta råd till dem som söker och söker, men har svårt att få en egen lägenhet.
Hon har varit bostadsrådgivare åt mellan 500 och 700 familjer i Norrköping. Hon har sett hur många av dem så småningom får en egen bostad trots allt. Och det är hennes viktigaste budskap:
– Många är jätteuppgivna när de kommer. De tror det är personligt att ingen vill ha dem. Jag försöker inge hopp och motivera till att fortsätta söka.
Carina Wall uppmuntrar dem att höra av sig till hyresvärdarna om och om igen.
– Om uthyraren säger att de inte har något, ring nästa vecka igen. Mycket handlar om hur du presenterar dig. Uthyrarna har säkert många som ringer, men om du är extra trevlig kan det vara det som avgör att du får nästa lägenhet som blir ledig.

Läs ocksåFärre barnfamiljer vräks

Var artig, trevlig och ärlig, råder Carina Wall. Man måste inte breda ut sig alltför mycket om sina problem, men ändå berätta om man har försörjningsstöd eller skulder. Det kommer oftast fram ändå.
Det är också bra att visa att man har koll på sin ekonomi. De flesta hyresvärdar skyr hyresskulder som pesten så därför är hyresskulder det första man ska försöka betala bort.
– Om du har försörjningsstöd kan du ansöka om att få skulden reglerad genom försörjningsstödet. Det är inte säkert att du får det, men man kan alltid pröva, säger Carina Wall.
De flesta som kommer till bostadsrådgivaren har fungerande liv och ekonomi, inga sociala problem förutom att de saknar en egen bostad. Ofta bor de i andra hand eller hos vänner, ibland på vandrarhem eller jourboende.
Och även de som verkar stå längst ifrån den vanliga bostadsmarknaden kan lyckas.
– Sedan december har jag följt 18 familjer särskilt intensivt. I mars hade sex av dem fått lägenhet. Rätt som det är har de ett kontrakt. Bara man inte ger upp. 

Fakta: Värdarnas inkomstkrav 2016

I mars 2016 frågade Hem & Hyra alla 299 kommunala bostadsbolag om deras uthyrningsregler. 97 procent har svarat.

Resultaten visar hur de kollar upp och bedömer bostadssökandes inkomster innan de tecknar nya hyresavtal:

99 procent tar kreditupplysning.
64 procent begär intyg på inkomster, till exempel arbetsgivarintyg.
57 procent begär referenser från tidigare hyresvärd.
34 procent säger nej till dem som har försörjningsstöd (socialbidrag). Läs mer här.
28 procent begär att du har en inkomst som är minst tre gånger större än hyran. Läs mer här.
22 procent har inte några inkomstkrav alls.

Se tabeller med alla svar, län för län, här.

”Helt ofattbart!” Läs bostadsministerns kommentar här.

Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster och se hur din värd svarade på frågorna.  

Godkänner ni sökande med försörjningsstöd?

Grönt = Ja. Gult = Ibland. Rött = Nej.

Läs också Kraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg Sonen fick ta över lägenhet i Varberg trots sina skulder Krav på blivande hyresgäster ska kartläggas av Boverket Grannen som sprider julglädje

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.