HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon ser över hyresgästers rätt

Kungsbacka Hallå där, riksdagsledamot Agneta Börjesson (MP) från Kungsbacka, som på regeringens uppdrag ska utreda hyresgästers rättigheter.

Du utnämndes nyligen av regeringen för att under 1,5 år utreda om, och i så fall hur, skyddet för hyresgäster behöver stärkas i lagstiftningen. Hur känns det?

– Det är jättespännande, verkligen intressant!

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

Varför behöver skyddet för hyresgäster ses över?

– Det har byggts väldigt lite hyresrätter, och det gör det svårare för hyresgäster att ställa krav. Man är ju så väldigt glad bara att få tag i en. Sedan är lagstiftningen rent allmänt ganska snårig.

– Det behövs en satsning på fler, och attraktiva, hyresrätter. Och man får ett mer attraktivt boende om hyresgäster får mer inflytande. När jag läste på Chalmers besökte vi områden i Danmark där hyresgästerna dels haft extra stort inflytande när man byggde och byggde om, och dels där de inte haft det. Och det var en sådan enorm skillnad! Man kunde verkligen se hur mycket gårdarna användes där inflytandet varit stort, med större trivsel och folk som tog ansvar. Det blev ett tydligt, praktiskt exempel på hur bra det är att ha människor med sig när saker ska göras.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Vad kan du om hyresfrågor?

– Jag är inte helt uppdaterad, men förstår att det är väldigt polariserat. Man sätter etiketter på motparten. Bostadspolitiken har haft ett högt tonläge, så det viktiga för mig är att lägga fram en lagstiftning som känns bekväm för alla parter.

Har du själv haft problem som hyresgäst?

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

– Jag har haft väldig tur. I min allra första hyresrätt hade jag trassel med kylskåpet. Då gick jag till fastighetsägaren som sade ”gå till den och den butiken och beställ”. Jag har också bott i studentlägenhet och upplevde aldrig något krångel.

Hur bor du i dag?

– I villa i Kungsbacka och bostadsrätt i Stockholm.

 LÄS ÄVEN:
Regeringen ska sätta dit oseriösa värdar
Lagändringar ska hindra renovräkning

Fakta: Agneta Börjesson

Utbildad väg- och vatteningenjör, Chalmers. Har varit partisekreterare för Miljöpartiet och planeringschef på finansdepartementet. Riksdagsledamot sedan 2010.

Fakta: Utredningens uppdrag

Öka möjligheterna att komma till rätta med oseriösa hyresvärdar.
Utveckla hyresgästernas inflytande vid ombyggnader.
Se över reglerna för privatpersoners uthyrning av lägenheter.
Belysa problemen med kriminella grupperingars användning av hyreslägenheter.

Källa: Regeringen

Läs också Största allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.