HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hon varnar för billigt byggande

Malmö Victoria Percovich Gutierezz, hållbarhetsstrateg i Malmö, hyllar kvaliteten i 1960-talets miljonprogram och varnar för billigt byggande i den desperata jakten på bostäder.
Foto: Emil Malmborg
Victoria Percovich Gutierrez länkar ihop sociala frågor med stadsutveckling.

Vad är det för fel på billiga bostäder som alla har råd med?
– Inget. Men det finns stora skillnader på vad folk har råd med och därför behöver vi bygga i olika priskategorier. Små och billiga lägenheter, hus och radhus men även större lägenheter. Människors boendepreferenser, behov och önskemål ändras över tid. Dessutom kan vi inte bygga billigare än det vi redan har. Att bygga städer kräver mer än att bara bygga små billiga lägenheter. Men det som är det mest hållbara för samhället kanske inte är det som är lönsamt på kort sikt.

Vad är hållbart då?
– Att inte tumma på kvaliteten. Gör man det blir det bara dyrt i längden och vi kommer att ångra oss om trettio år. Miljonprogramsområdena i övriga Europa är rivningsobjekt nu men vi kan renovera våra områden eftersom de är i grunden bra.

Läs också”Myt att Hyresgästföreningen försöker stoppa bostadsbyggande”

Tummar man på kvaliteten idag?
– Ja, herregud. Vi befinner oss i en brytpunkt där man står i begrepp att göra det.

Hur borde det vara?
– Byggande är en stor och komplex fråga. Man kan inte bygga bort segregationen om man inte samtidigt tacklar ojämlikheterna som finns. De boendes röster måste också höras och det är extra viktigt nu när städerna kommer att växa inåt i stället för att man bygger på åkrarna utanför.

Annons

Var har du själv vuxit upp?
– På Rosengård och på Sorgenfri.

Läs också"I dag tjänar ingen på att bygga"

Hur var det att växa upp i ett miljonprogramsområde?
– Det var inget som jag överhuvudtaget reflekterade över då. Barn tänker inte på det utan det handlar om vuxnas föreställningar om miljonprogrammet.

Hur ser Malmö ut om 25 år om du får bestämma?
– Jag vill att man har byggt mycket så att fler får möjlighet att bo här men att man inte kompromissat med kvaliteten, speciellt inte stadens utkanter. Grönskan, kulturen, närheten till havet och näringslivets engagemang är det som gör att Malmö är fantastiskt.

Annons

Vad gör en hållbarhetsstrateg?
– Jag jobbar med att länka ihop sociala frågor med stadsutveckling.

Läs också"Politiker vågar inte bygga bostäder"
Fakta: Victoria Percovich Gutierrez

Ålder: 34 år.
Bor: På Sofielund i Malmö.
Aktuell: Som hållbarhetsstrateg på White Arkitekter i Malmö.
Familj: Stor och rolig.
Bästa tipsen för hållbart byggande: 1. Låt saker få ta tid.
2. Låt folk ha åsikter.
3. Bygg för framtiden och fundera på hur man samtidigt förändrar sociala strukturer.

Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.