Annons

Nya siffror: Hyreslägenheter blir hotell – fortsatt stark trend

Nyheter Färre värdar ansöker om dispens för att få hyra ut till företag – men det betyder inte att trenden med lägenhetshotell är bruten. Framför allt är det i Stockholm som vanliga hyresrätter försvinner till företagsuthyrning.

Alltfler hyresgäster, framför allt i Stockholm, upplever att grannar som flyttar inte ersätts av en ny vanlig hyresgäst från bostadskön. I stället hyrs lägenheten, via en mellanhand, ut till företag för saftiga dygnshyror. Det ökar värdarnas hyresintäkter kraftigt, visade Hem och Hyras granskning i augusti förra året, där vi bland annat sammanställde ansökningarna om blockuthyrning till företag vid landets åtta hyresnämnder. På de flesta håll i landet används blockuthyrning främst för uthyrning till socialförvaltningen, som i sin tur hyr ut till människor som inte kan få en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden. I Stockholm domineras däremot blockuthyrningarna av företag som i sin tur hyr ut lägenheterna till företag som behöver bostäder till IT-konsulter, forskare och andra som jobbar tillfälligt i vår huvudstad.

Det blir billigare i stället för hotell och värden får in större hyresintäkter än på den ordinarie bostadsmarknaden. Förlorare är alla de människor som söker en vanlig hyreslägenhet. Och hyresgästerna som ständigt får nya grannar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hem & Hyra har sammanställt ansökningarna om dispens för blockuthyrning till företag vid landets samtliga åtta hyresnämnder. Vi har med andra ord rensat bort blockuthyrning till kommunen, LSS-boenden och liknande.

Sammanställningen visar på att ansökningarna om blockuthyrning minskat under 2019 jämfört med 2018 och 2017. Men å andra sidan är det ett trubbigt instrument att mäta hur många lägenheter som verkligen blev hotellägenheter under fjolåret. En ansökan kan omfatta allting från tre till i praktiken hur många lägenheter som helst. Dessutom ansöker inte alla värdar om dispens för blockuthyrning utan låter hyresrätterna bli hotellägenheter ändå.

Annons

Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningens nationella rådgivning, berättar att det är fler hyresgäster som hör av sig om problem i boendemiljön, kopplat till att lägenheter blir hotell. Man vet inte vem som är ens granne och som man möter i trapphus och tvättstuga. Han tror också att det finns ett stort mörkertal eftersom det ofta inte finns något intresse från varken värd eller mellanhand att blotta blockuthyrningen.

Läs ocksåRenée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

– Det är främst i storstadsområdena där detta sker. Bristen på boende är stor och det finns möjlighet att ta ut väldigt höga hyror genom att inte förhandla dem.

Hyresgästföreningen bör ta ett nationellt grepp på hotelluthyrning och andra typer av andrahandsuthyrning med hiskliga hyror, anser han.

Annons

– Först måste vi fundera på vilka vägar som finns att komma åt problemet med nuvarande regelverk. Om inte det går ska vi försöka påverka politikerna att se över lagstiftningen, säger Johan Candler.

Läs ocksåPer får inte byta lägenhet – företagskunder går förePer Holmberg hemma i vardagsrummet på Götabergsgatan i Göteborg.

Antalet ansökningar om blockuthyrning för uthyrning till företag

Läs också Hennes vind blev ett hotell Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.