HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hennes vind blev ett hotell

Göteborg Wallenstam byggde om vindsförråden till lägenheter. Hyresgästen Karin Benelbaz trodde att det skulle bli bostäder. I stället bor hon nu granne med ett hotell.

Det var för ungefär två år sedan som ombyggnaden av vinden startade i huset vid korsningen Engelbrektsgatan-Södra vägen mitt i centrala Göteborg. Karin Benelbaz, som bor på våningen under med sin man, trodde hela tiden att det skulle bli nya hyreslägenheter. Det hade hyresvärden Wallenstam sagt.

Men i våras öppnade Engel apartments, ett lägenhetshotell, i parets trapphus.

Läs ocksåExplosionsartad ökning av hotellägenheter – Maria vräks när värden vill chockhöja hyranMaria Karlsson, lägenhetshotell, Senator, Jan Fredegård

– Jag tycker det är väldigt oetiskt. Man pratar om skriande bostadsbrist, studenter och flyktingar som inte har någonstans att bo. Och så använder man detta som hotell. Det finns hur mycket hotell som helst i Göteborg, säger Karin Benelbaz.

Wallenstam hyr ut de tolv lägenheterna till hotellföretaget genom ett blockavtal. Årshyran är totalt 1,8 miljoner kronor exklusive moms, inklusive värme och varmvatten. Det innebär en månadshyra på 12 570 kronor exklusive moms för en tvåa på 59 kvadrat.

Enligt Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik var ursprungstanken mycket riktigt att bygga bostäder på vinden.

Läs ocksåVanliga hyresrätter blev dyra hotellbostäder – nu riskerar värden 15 miljoner i böterVanliga bostäder blev hotell.

– Vi hade trott och hoppats att det skulle vara möjligt. Men sedan, när vi kom längre i projektet, visade det sig inte fungera. Vi kunde till exempel inte lösa tillgänglighetskravet om att det ska finnas hiss ända upp, säger hon.

Men framför allt blev ombyggnationen dyrare än väntat, i synnerhet som det gällde relativt få lägenheter. Därför beslutade Wallenstam att hyra ut lägenheterna till ett företag, ett mer lönsamt upplägg. Wallenstam har även ett liknande blockkontrakt vid Avenyn 1.

– Vi har haft den typen av uthyrning förut. Men det är ingen huvudgren, det är en specialvariant som blivit möjlig i vissa fall speciella fall, säger Elisabeth Vansvik.

Läs ocksåBakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljonersibyllegatan

Hotellägenheterna vid Engelbrektsgatan är fullt möblerade, med självhushåll, diskmaskin och gratis wifi. För en lägenhet på 60 kvadrat får man enligt bokningssajten just nu betala 1 600 kronor per natt.

Fakta: Tillgänglighetskrav

Nya bostäder ska enligt lag vara tillgängliga även för personer med funktionshinder. Det gäller också vid ombyggnation. Sedan 2014 undantas vindar som byggs om till bostäder, men då får lägenheterna inte vara större än 35 kvadratmeter.

I artikeln här intill är den minsta vindslägenheten 39 kvadratmeter.

Läs också Hyresrätter blir lägenhetshotell – nu ställs krav på att Hyresgästföreningen tar krafttag Daniel betalade skyhög hyra – får tillbaka 64.000 från lägenhetshotellföretag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.