Annons

Per får inte byta lägenhet – företagskunder går före

Göteborg 73-årige göteborgaren Per Holmberg bor på femte våningen utan hiss. Han vill flytta längre ner i huset, och ser flyttlass komma och gå. Men när något blir ledigt hyr värden ut till företag.
Per Holmberg hemma i vardagsrummet på Götabergsgatan i Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
73-årige Per Holmberg bor på femte våningen utan hiss. En tvåa som nyligen blev ledig längre ner hyrdes ut till ett företag.

Det är 87 trappsteg upp till Per Holmbergs ytterdörr. Han har varit hyresgäst i det vackra huset på Götabergsgatan i över 40 år, hela tiden i samma stora tvåa högst upp på femte våningen.

Men nu börjar han känna av att det gamla huset saknar hiss. Dessutom är de 82 kvadratmeterna onödigt rymliga, tycker han. Därför har han i flera år försökt få byta bostad inom huset.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Redan för några år sedan ska hyresvärden Julvihus ha sagt att bolaget övervägde att sätta in en hiss i husets andra uppgång. Det skulle ske i samband med att man skulle bygga vindslägenheter där, en vanlig åtgärd bland andra fastighetsägare i kvarteret.

Gatuvy Götabergsgatan i centrala Göteborg.
Götabergsgatan i centrala Göteborg.

Sedan dess har det varit tyst, trots Pers frågor.

– Jag har varit i kontakt med honom i flera år om att jag vill byta. ”Det ska jag lösa”, har han sagt. Nu svarar de inte ens på mejl.

Läs ocksåRenée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

I december mejlade Per Holmberg sin värd och bad att få byta till en mindre tvåa längre ner i trapphuset. Paret som bodde där hade flyttat ut och lägenheten renoverades.

– Den lägenheten hade jag velat ha. Jag var och tittade på den. Den hade passat mig perfekt, säger han.

Men det blev inte så. I mars mejlade Per värden på nytt: ”Det börjar bli riktig jobbigt med trapporna nu, speciellt när jag har handlat.” En vecka senare hyr värden i stället ut till företaget Key Relocation. Deras affärsidé är att vara mellanhand åt andra företag som behöver bostäder till sina inflyttade specialister.

Läs ocksåHennes vind blev ett hotell

Senare på våren får Julvihus tillstånd av hyresnämnden att frångå de vanliga hyresreglerna, bland annat för lägenheten på 58 kvadratmeter i Per Holmbergs hus, genom en så kallad blockuthyrning.

Annons

I kvarteren runt Avenyn, där Per bor, är det vanligt att hyreslägenheter försvinner från den vanliga hyresmarknaden och i stället går till företag. Hem & Hyra har tidigare bland annat berättat om hur Wallenstam hyr ut nybyggda vindslägenheter på detta sätt.

Aktören Företagsbostäder, där hotellmiljardären och Göteborgsprofilen Petter Stordalen är majoritetsägare, säger sig vara störst på den svenska marknaden. Bara i Göteborg erbjuder företaget över 800 möblerade hyreslägenheter. Många ligger i centrum, till exempel just på Per Holmbergs gata Götabergsgatan.

Enligt hemsidan hyr Företagsbostäder ut alla lägenheter per dygn, vecka eller månad. ”Ju längre du hyr lägenheten, desto lägre hyra.” Fastighetsägarna kan med andra ord avtala bort de vanliga reglerna om hyressättning, eftersom ett företag kan acceptera högre hyror och inte behöver samma konsumentskydd som vanliga hyresgäster.

Julvihus hyr ut sju lägenheter i Per Holmbergs hus till just Företagsbostäder och dess systerbolag Personalbostäder.

– Det är totalt 15 lägenheter i huset. Vi är sju personer som har egna kontrakt. Vi har bott här jättelänge, och känner varandra väl. Resten är företagslägenheter, och ombyggnadskontrakt, säger Per Holmberg.

Han börjar tappa hoppet om att det någonsin ska finnas en lägenhet att byta till i hans hus. Det är helt enkelt alldeles för lönsamt för hyresvärden att hyra ut till företag i stället, befarar han.

– De kringgår systemet, och ser till att få ut marknadshyra. De här lägenheterna kommer aldrig ut på marknaden. Så fort de får något ledigt blir det företagslägenheter. Det drabbar inte bara mig, utan även alla ungdomar som inte tar sig in på bostadsmarknaden. Jag tycker att det är en girighet.

Julvihus är i dagsläget inte beredda att lova bort någon ledig lägenhet till Per Holmberg.

Annons

– Detta får vi överväga den dagen det blir aktuellt. Vi strävar alltid efter att ha nöjda kunder/hyresgäster, skriver Jarl Nordström på Julvihus i ett mejl till Hem & Hyra.

Att en ledig lägenhet nyligen hyrdes ut till Key Relocation trots att Per Holmberg bett att få byta kommenterar Jarl Nordström så här:

– Vi är angelägna om att följa de lagar och regler som styr bostadsmarknaden, vilka också ger oss möjlighet att välja vem eller vilka som är våra hyresgäster.

Julvihus råder hyresgäster i Pers situation att själva hitta ett direktbyte i stället.

– Vi är positiva till att han ansöker om ett byte av sin lägenhet med en annan hyresgäst. Detta i enlighet med gällande regler och praxis, säger Jarl Nordström.

LÄS ÄVEN:

Läs också De tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.