Annons

Hovrätten höjer hyran rejält för sex lägenheter i Varberg

Varberg Svea hovrätt höjer hyran med tio respektive sju procent för sex lägenheter Varberg. Fastighetsägarna GFR menar att beslutet får betydelse även för årets hyresförhandlingar.

Förra årets förhandlingar om hyran hos privatvärdar i Varberg var stökig: branschorganisationen Fastighetsägarna GFR lämnade förhandlingsbordet och istället fick hyresnämnden träda in och besluta om hyresnivån för tusentals lägenheter.

Man han dock inte så långt. Det första hyresnämndsbeslutet om hyrorna – som omfattade 13 lägenheter – gick nämligen inte Fastighetsägarnas väg. Istället hamnade hyreshöjningarna i de flesta fall långt under vad organisationen krävt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Ett tag därefter gick parterna tillbaka till förhandlingsbordet, och förra hösten nåddes en uppgörelse om 2014 års hyror: de fick höjas med mellan en och sex procent.

Men innan dess hade båda organisationerna överklagat delar av hyresnämndens beslut till hovrätten.

Först idag kom alltså beslutet från Svea hovrätt, som innebär att tre lägenheter på Liedbergs väg 2 får höjd hyra med tio procent, och tre lägenheter på Gerlachs väg 11 får höjd hyra med sju procent – helt i enlighet med vad Fastighetsägarna GFR krävde.

Läs ocksåFriad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR, är nöjd.

Annons

– Hovrätten går på vår linje i stort sett rakt igenom. De gör det när det gäller hyresnivåerna, och dessutom kring resonemanget kring vad som är enstaka topphyror och vilka jämförelseobjekt man kan använda, säger han.

Lars Stjernfelt säger också att hovrättens beslut kommer få konsekvenser för förhandlingarna om 2015 års hyror hos privatvärdarna i Varberg.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

– Det här beslutet kommer vi på något sätt ha med in i förhandlingarna. Det är ju ett bakgrundsmaterial som man kan ha med, som vägledning för parterna.

Den tanken avvisar dock Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen, direkt.

– Det här beslutet kan inte påverka hyresnivån i Varberg över huvudtaget. Här pratar vi om sex lägenheter i ett bestånd på drygt 2 000, säger han.

Annons

Hyreshöjningarna för de sex lägenheterna gäller från och med 1 augusti 2013, och ska nu betalas av respektive hyresgäst i efterhand. Det handlar alltså om ganska mycket pengar – mellan runt 4 500 och 7 500 kronor – för respektive lägenhet.

Enligt beslutet från hovrätten får dock summan betalas med en sjättedel varje månad, med början den 1 december i år.

Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.