Annons

HSB satsar på mindre hyresrätter i Växjö

Kronoberg Under sommaren har hyresgästerna installerat sig på Hackan 23, HSB Sydosts satsning på yteffektiva hyresrätter för unga vuxna, äldre personer och singelhushåll.
Det nya kvarteret Hackan 23 med 51 nya hyresrätter i Växjö.

För knappt två år sedan påbörjades bygget av fastigheten på Kungsvägen 59 i Växjö. Nu står huset klart med 51 hyresrätter med ettor, tvåor och mindre treor. Målgruppen har framför allt varit unga vuxna, men även äldre som sålt sina villor och andra grupper som behöver mindre bostäder.

– Vi är väldigt stolta över att kunna bygga hyresrätter för de här målgrupperna, säger Håkan Claesson, verksamhetschef för hyresfastigheter på HSB Sydost.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han berättar att intresset för de nya hyresrätterna på Hackan 23 varit stort.

– Vi har haft över 500 intresseanmälningar på 51 lägenheter. Ungefär hälften av de som flyttat in är medlemmar och bosparare hos oss, berättar Håkan.

Annons

Medelåldern på de boende i fastigheten är 28 år. Hyran ligger på från 5900 kronor per månad för 1,5 rumslägenhet till 8600 kronor för den dyraste 3-rummmaren på 61 kvadratmeter.  Lägenheterna har inglasade balkonger från 12 till 18 kvadratmeter, de större ju högre upp på den sluttande husfasaden.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Hyran är förhållandevis hög. Men vi har valt att använda gedigna material, utan någon lyx. Trägolv, helkaklat badrum med tvättmaskin och torktumlare och stenskivor i fönsternischerna.

Undersökningar visar att det behövs fler hyresrätter med låg hyra i Växjö. Varför valde ni inte enklare standard som kunde ge en lägre hyreskostnad?

– Materialvalen påverkar hyran väldigt marginellt samtidigt som bra material är betydligt mer långlivade än lägre kvalitet. Att installera tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet påverkar inte hyran nämnvärt jämfört med vilka kostnader det innebär att bygga tvättstuga, säger Håkan Claesson.

Annons
Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

HSB äger cirka 200 hyresrätter i Växjö. Nu letar det kooperativa bostadsbolaget tomter för liknande projekt som Hackan 23.

– Eventuellt kommer vi uppföra nya hyresrätter tillsammans med bostadsrätter på någon av våra befintliga exploateringstomter. De kommer i sådana fall att påbörjas inom några år, säger Håkan Claesson

Läs också Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.