HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge ger klartecken för stor ombildning

Huddinge År 2012 stoppades en ombildning i Vårby Gård efter att hyresgäster ångrat sig i sista sekund. Nu har Huge gett klartecken för ett nytt ombildningsförsök av de 189 lägenheterna.

Redan 2012 var det nära att 189 lägenheter på Mogårdsvägen 21 till 39 i Vårby gård köptes av en bostadsrättsförening och ombildades. Men efter att flera hyresgäster ångrat sig och sig och inte längre ville köpa sin lägenhet stoppades ombildningen.

Därefter har bostadsrättsföreningen påbörjat ett nytt försök att få ihop de antal röster som krävs för att köpa lägenheterna. Huges prislapp var 174 miljoner kronor och senast den 31 december 2015 skulle föreningen redovisat att kravet för försäljning, att minst 2/3 av hyresgästerna ville köpa, var uppfyllt.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Men föreningen uppfyllde inte kravet och har nu fått förlängd tidsfrist till 31 mars 2016.

Anti Avsan, (M) och styrelseordförande i Huge förklarar att det beror på att det finns en vilja till ombildning och att föreningen därför får arbeta vidare för att få ihop tillräckligt många ja-röster.

– Det är viktigt att påpeka att det inte är Huge som driver på ombildningar, utan det här bygger på hyresgästernas egen vilja, säger han.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Varför säger ni ja till ombildning om de nu skulle få ihop tillräckligt många röster?

– I Vårby Gård finns det nästan bara hyresrätter och vi tycker det är bra med olika boendeformer så att de som vill bo i bostadsrätt kan bo kvar i området. Sedan skapar en ombildning möjlighet för människor att göra boendekarriär och det är positivt.

Varför är det positivt att göra boendekarriär?

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det är angeläget att människor kan bo kvar i områden där det är stor omflyttning i stället för att flytta. Det behövs för att kunna tillgodose människors behov och önskemål och det är bra därför att det samtidigt bidrar till att områden stabiliseras. Det är något som ytterst gynnar alla.

En av de som vill köpa är Jan-Erik Asplund. Han säger att cirka 100 hyresgäster vill köpa, men att det fattas 30 röster.

– Jag är  tveksam till om föreningen får ihop tillräckligt många röster för att en försäljning ska bli av. Men jag hoppas, det vore skönt att göra så man vill i lägenheten och tjäna en slant, jag är ju pensionär, säger han.

En äldre kvinna som vill vara anonym har varken ekonomiska förutsättningar eller vilja att köpa.

”Det är inte min inställning att vilja köpa min lägenhet”, säger hon till Hem & Hyra.

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.