HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge överklagar inte löss-dom

Huddinge Fler hyresgäster kan få ersättning om de har löss i lägenheten. Det är följden av att Huge inte överklagar en dom som tvingar bolaget att ersätta löss-problem hos en student.

Huges nya bolagsjurist, Greger Nilsson, förklarar bolagets beslut att inte överklaga tingsrättens dom, som tvingar bolaget att ersätta studenten Sofia Holmström:

– Vi vill inte hänga ut henne ytterligare och sedan har vi inte några nya bevis som gör att vi kan få rätt i en högre instans. Vi kan inte bevisa att hon har fört in lössen i lägenheten. Jag jämför det med en vattenskada, hon har inte kunnat använda hela lägenheten och har rätt till nedsättning av hyra, säger han.

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra årVägglus, skylt Rosengårds fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på Rosengårds fastigheter.

Vad tror du domen får för effekter?

– Jag drar inte för stora växlar av domen. Att hon fick rätt tror jag till viss del beror på att hon bara hade bott i lägenheten tre veckor när lössen upptäcktes, vilket gör det svårare att argumentera att hon fört in de i lägenheten. Hade hon bott i ett år hade det varit svårare att få rätt för henne tror jag.

Vad gör ni när nästa hyresgäst kommer och vill ha ersättning för att de haft löss i lägenheten?

Läs ocksåLevde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebeloppVägglöss

– Några till kommer säkert att få ersättning.  Men allt beror på hur länge de bott i lägenheten när lössen upptäckts, har de bott länge i lägenheten är det mer troligt att lössen inte var i lägenheten när de flyttade in utan har kommit sedan. Ju längre tid det gått ju svårare att få rätt för hyresgästen tror jag.

För att minska problemen med löss kommer Huge att i fortsättningen att genomföra en noggrann besiktning av lägenheten innan en ny student flyttar in.

– Genom att använda Anticimex innan inflyttning kan vi också vara mer säkra på att de inte finns i lägenheten när den hyrs ut. Hävdar hyresgästen sedan att de har löss i lägenheten har vi lite mer på fötterna om det blir en diskussion, säger han

Läs också”Kraftigt” angrepp av vägglöss spreds i huset – nu kastar bostadsbolaget ut 80-årig hyresgästVägglöss i lägenhet

Emma Bengthsson, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som företrätt hyresgästen i processen mot Huge, är positiv till att bolaget inte överklagar tingsrättens dom.

– Nu kan hyresgäster använda domen som argument och stöd för att kräva ersättning om de får problem med löss i lägenheten. På det sättet är det en viktig dom, säger hon.

Läs också Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Nadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: "Värden agerar för långsamt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.