Annons

Huge överklagar inte löss-dom

Huddinge Fler hyresgäster kan få ersättning om de har löss i lägenheten. Det är följden av att Huge inte överklagar en dom som tvingar bolaget att ersätta löss-problem hos en student.

Huges nya bolagsjurist, Greger Nilsson, förklarar bolagets beslut att inte överklaga tingsrättens dom, som tvingar bolaget att ersätta studenten Sofia Holmström:

– Vi vill inte hänga ut henne ytterligare och sedan har vi inte några nya bevis som gör att vi kan få rätt i en högre instans. Vi kan inte bevisa att hon har fört in lössen i lägenheten. Jag jämför det med en vattenskada, hon har inte kunnat använda hela lägenheten och har rätt till nedsättning av hyra, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad tror du domen får för effekter?

– Jag drar inte för stora växlar av domen. Att hon fick rätt tror jag till viss del beror på att hon bara hade bott i lägenheten tre veckor när lössen upptäcktes, vilket gör det svårare att argumentera att hon fört in de i lägenheten. Hade hon bott i ett år hade det varit svårare att få rätt för henne tror jag.

Annons

Vad gör ni när nästa hyresgäst kommer och vill ha ersättning för att de haft löss i lägenheten?

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

– Några till kommer säkert att få ersättning.  Men allt beror på hur länge de bott i lägenheten när lössen upptäckts, har de bott länge i lägenheten är det mer troligt att lössen inte var i lägenheten när de flyttade in utan har kommit sedan. Ju längre tid det gått ju svårare att få rätt för hyresgästen tror jag.

För att minska problemen med löss kommer Huge att i fortsättningen att genomföra en noggrann besiktning av lägenheten innan en ny student flyttar in.

– Genom att använda Anticimex innan inflyttning kan vi också vara mer säkra på att de inte finns i lägenheten när den hyrs ut. Hävdar hyresgästen sedan att de har löss i lägenheten har vi lite mer på fötterna om det blir en diskussion, säger han

Annons
Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

Emma Bengthsson, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som företrätt hyresgästen i processen mot Huge, är positiv till att bolaget inte överklagar tingsrättens dom.

– Nu kan hyresgäster använda domen som argument och stöd för att kräva ersättning om de får problem med löss i lägenheten. På det sättet är det en viktig dom, säger hon.

Läs också Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.