Annons

Hultsfreds bostäder satsar på tillgängligheten

Hultsfred Under 2015 har Hultsfreds bostäder tagit itu med tillgängligheten i sina fastigheter. En rapport visar på brister och möjliga åtgärder och nu kommer en åtgärdsplan att tas fram.
Foto: Linda Alfons
Det finns brister som gör det svårt för personer med rullator att ta sig fram, flera av dem är relativt lätta att åtgärda.

I oktober presenterade Urban utveckling, som gjort tillgänglighetsinventeringen åt Hultsfreds bostäder, sin rapport. Genomgången av tillgängligheten gäller allmänna utrymmen och inte själva lägenheterna, den visar att det finns saker att jobba med där.

Hultsfreds bostäders vd Nicke Wainebro har presenterat rapporten för kommunens tillgänglighetsråd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Sen lägger vi en plan och gör det som är lättast att göra i första hand. Men den planen kan bli på flera år, säger han.

Urban utveckling har inte presenterat en kravlista på vad som måste göras utan har snarare tittat på vilka saker som kan göras enklast, billigast och till störst nytta för hyresgästerna. Särskilt goda förutsättningar att uppnå bättre tillgänglighet finns där det inte finns några nivåskillnader fram till trapphusens entréer, där lägenheterna ligger i markplan och i de trapphus som har hiss.

Annons

Ett bra och enkelt sätt att få fina tillgänglighetsbetyg är att ha kontrastmarkerade trappsteg i trapphus för att underlätta för personer med dålig syn. Hultsfreds bostäder har sådana markeringar i de allra flesta av sina trapphus, till skillnad från många andra bostadsbolag.

Läs ocksåStrulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagarKristina Lundgren, i svarta kläder, glasögon och långt hår i en fläta, sitter sedd i profil vid ett stort vitt skrivbord med papper, kalender i läsplatta. I bakgrunden syns flyttkartonger i hörnen. Flytten till seniorboendet blev en besvikelse.

De tillgänglighetsbrister som finns kan till exempel vara sådana att det finns nivåskillnader som gör det svårt för personer med rullstol eller rullator att ta sig fram.

Nicke Wainebro konstaterar att det inte går att tillgänglighetsanpassa alla fastigheter, det kan till exempel vara svårt eller alldeles för dyrt att installera hissar på en del ställen.

Annons

– I första hand kommer vi att göra de små sakerna. Sen gör vi vad vi klarar varje år.

Läs också"Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén

I början på 2016 finns det förhoppningsvis en plan för åtgärderna. När den ligger klar är det bara att sätta igång med arbetet. Tillgänglighetsarbetet kommer att läggas in i budgeten varje år så att det går att beta av efter hand.

Läs också Brist på parkeringsplatser i Hultsfred Orolig framtid för Hultsfreds bostäder Bostadsvärd hotar med hyreshöjning efter sopstök

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.