HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hus förstärks i Bagarmossen

Stockholm De flesta av Svenska Bostäders hus på Fogdevägen i Bagarmossen grundförstärks. I en fastighet har bottenplattan börjat sjunka.
Foto: Roger Rosenlund
Väggarna har redan förstärkts med stöttor. Förvaltare Lill Jönsson och fastighetsingenjör Greta Näslund visar hur huset påverkats.

Det är ett omfattande projekt, inte minst räknat i tid. Samtliga hus på Fogdevägen 24-108, totalt 274 lägenheter, har undersökts geotekniskt och helt färdigt är inte arbetet förrän om fem år.

Orsaken hittas redan i ortsnamnet: Bagar-mossen. Marken som husen byggdes på i mitten av 1950-talet är inte den stabilaste och därför har ett hus rört sig så mycket att bottenplattan har sättningar. Den måste därför bilas bort vilket kommer leda till en hel del buller i området.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

I  grundförstärkningen av husen byts också el-, vatten och liggande avloppsstammar.

Annons

Husen renoveras efter en mildare modell som inte innebär ingrepp i lägenheter och inte några hyreshöjningar. Alla ska dessutom kunna få bo kvar under tiden renoveringen pågår.

– Men vi har förstås med oss att någon eller några har speciella skäl som vi måste ta hänsyn till, säger förvaltaren Lill Jönsson.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Några nymodigheter kan dock hyresgäster räkna med. Sedan förråden tömts installeras nya troaxburar och det skapas fler cykelrum.

Annons

– Det har vi tagit fasta på. I Bagarmossen bor ett cyklande folk, säger Lill Jönsson.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.