Annons

Hyran klar i Askersund

Askersund Askersund är först ut i länet med ny hyra inför nästa år. Höjningen ligger på 0,75 procent.

Hyresgästerna hos Askersundsbostäder har fått nya hyror inför 2015. Höjningen ligger på 0,75 procent, vilket innebär  38 kronor mer i månaden för den som i dag har en hyra på 5000 kronor.

Askersundsbostäder är först ut med ny hyra i Örebro län för 2015 och ligger strax under genomsnittshöjningarna i landet i övrigt (0,8 procent).

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Askersundsbostäder lämnade inget yrkande i år, utan har som flera andra bolag gått över till att i stället föra en diskussion med Hyresgästföreningen om vilka planer man har framöver och hur ekonomin ser ut.

– Vi är nöjda. Om man nu alls kan säga så som hyreshöjningar. Men vi har försökt att tänka lite längre framåt i tiden och lagt ribban inför de kommande förhandlingarna framåt. Så i stället för att förhandla fram en nolla i år, så hoppas vi att vi jämnar ut höjningarna framöver. Hade vi tagit en nolla för 2015, hade risken varit att det hade blivit en högre hyreshöjning 2016. Vi tror att det är bättre att ta lite ett taget än en chockhöjning sen, förklarar Sonny Johansson som är ordförande i Hyresgästföreningen Askersund.

Annons

I uppgörelsen ligger även ett trygghetspaket som innehåller flera delar.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

– Vi har fått med flera viktiga delar som är till för hyresgästernas bästa. Så förutom hyran har vi bland annat förhandlat fram en underhållsgaranti, bo-kvar-garanti vid ombyggnation, en inflytandegaranti där hyresgästerna har rätt att vara med och bestämma när det är större förändringar på gång och en hyressättningsgaranti som innebär att hyran inte kan höjas hur mycket som helst på en gång, säger Sonny Johansson.

Underhållsgarantin är liknande den som Hem & Hyra tidigare skrivit om hos Lindesbergsbostäder.

Annons

– Det är för att alla hyresgäster ska veta att man har rätt till underhåll. Det har varit lite prat för vissa tror att alla pengar går till renoveringen av Fågelvägen. Det här tror jag minskar diskussionerna om det. Nu finns det på papper att ingen lägenhet ska glömmas bort, utan alla har rätt till underhåll inom vissa tidsintervall. Sedan om man inte vill ha nya tapeter, så behöver man inte, förklarar Sonny.

Läs ocksåNya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igenHus, pengar och en röd stigande pil.

Hem & Hyra har försökt att nå Askersundsbostäder för en kommentar men utan att lyckas.

Läs också Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.