HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandlingarna i Järfällahus har strandat

Järfälla Tvisterna fortsätter mellan Järfällahus och Hyresgästföreningen. Nu har förhandlingarna om 2015 års hyror avbrutits och det är oklart vad som kommer att hända.

I höstas gick Järfällahus ut med ett av de högsta hyreskraven i regionen, 3,9 procent från 1 januari. Sedan dess har bolaget och Hyresgästföreningen förhandlat, men det har gått trögt. Nu har Järfällahus meddelat att de frånträder förhandlingen.

– Vi är överens om att vi inte är överens, säger Katharina Arvidsson, marknadschef på Järfällahus.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Yrkandet är fortfarande alldeles för högt och ligger inte ens i närheten av de överenskommelser vi har slutit med andra allmännyttiga bolag där vi ligger strax under 1 procent i höjning från 1 januari, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i ett pressmeddeande.

En förhandling där man inte kommer överens avgörs vanligen för kommunala bolag i hyresmarknadskommittén. Där sitter representanter för Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen i SABO. Men eftersom inte Järfällahus är medlemmar i SABO avgörs tvister i hyresnämnden. Där är varje hyresgäst part och Hyresgästföreningen företräder endast sina medlemmar.

Järfällahus har inte lämnat in någon ansökan till hyresnämnden.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

– Just nu händer ingenting, om ingen ångrar sig och vill fortsätta förhandlingarna. Går vi vidare till hyresnämnden blir det förmodligen för att bruksvärdespröva hyrorna, säger Katharina Arvidsson.

Hur ska en hyresgäst göra, med tanke på att det kan bli stora retroaktiva höjningar?
– Som hyresgäst ska man tänka att det kommer en hyreshöjning i någon form varje år. Vi kommer att gå ut med information i trapporna, säger Katharina Arvidsson.

Många av hyresgästerna får ändå en hyreshöjning i juli, efter den medling som gjordes i hyresnämnden för ombyggda fastigheter.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Det är bara några veckor sedan parterna blev klara med 2014 års förhandlingar. Då träffades överenskommelse om de kvarvarande fastigheterna Nedre och Övre Hammaren, där Järfällahus ville höja hyrorna för reparationer som genomförts för många år sedan. Där höjs månadshyrorna med 200 respektive 250 kronor per år från och med 1 janauri 2015. Hyreshöjning kommer på hyresavin i maj och resten av året betalas en retroaktiv del med 100 respektive 125 kronor för årets första fyra månader. Totalt blir hyresnivåerna mellan 280 och 882 kronor högre per månad. Under tiden undantas lägenheterna från de generella hyreshöjningarna.

Läs också Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.