Annons

Hyresförhandlingarna strandade i Östersund

Östersund Hyresgästföreningen och Östersundsbostäder har svårt att komma överens om de nya hyrorna. Igen. Liksom förra året har förhandlingarna strandat.
Hyresgästerna i Östersund lär få vänta ytterligare på att få veta hur hyrorna blir 2009. Liskom förra året har parterna som förhandlar om hyrorna, Hyresgästföreningen och Östersundbostäder, svårt att komma överens.
 
– Vi har helt enkelt olika bild av omvärlden, kostnader och så vidare. Jag har inte så mycket annat att säga, säger Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder.
 
– Nej, vi når väl inte riktigt fram till varandra. Vi har våra argument, de har deras, säger Conny Säker, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.
 
Säker ser räntesänkningen som ytterligare ett argument för att Östersundsbostäders höjningskrav inte är realistiskt.
 
– Med sänkningen försvinner allt vad kostnader heter. Östersundsbostäder har en del rörliga lån. Dessutom tror jag att räntorna kommer att sänkas ytterligare nästa år, menar Säker.
 
Det blir nu Hyresmarknadskommittén som får medla i konflikten. Kommittén består av representanter från SABO, de allmännyttiga bostadsbolagens gemensamma organisation, samt Hyresgästföreningen. Kommittén lägger nu ett medlingsbud.
 
Det är andra året i rad som ni strandar. Vad beror det på att ni har så svårt att komma överens?
 
– Jag vet inte. Det är trist. Men vi har olika bedömningar, olika utgångspunkter, suckar Bengt Rådman.
 
Östersundsbostäder vill höja hyrorna med sex procent från första januari 2009. Ökade driftskostnader, så som energi, värme, personal och höjda räntor, anges som skäl till höjningen.
2006 och 2007 höjdes inte hyrorna. 2008 höjdes hyrorna med 1,68 procent efter medling i Hyresmarknadskommittén.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.