Annons

Hyresförhandlingen börjar hemma i lägenheten

Dalarna Hyresförhandlingarna med antagligen påföljande högre hyra nästa år är igång. Men faktiskt börjar spelet om din hyra redan hemma i bostaden – av dina egna val.
Foto: Anna Rytterbrant
Johnny Strömberg vill att fler ser sambanden mellan de val vi gör i vår lägenhet och hur det påverkar vad vi får betala i hyra.

Det doftar kaffe i Hyresgästföreningens lokal i centrala Kristinehamn. Johnny Strömberg sitter försjunken i en massa siffror: budgetar för bostadsbolaget och kostnader för avfall och fjärrvärme och vatten. Jättetråkigt, kan tyckas.

Men Johnny Strömberg önskar att fler hyresgäster brydde sig om siffror och såg sambanden mellan egna val och hyran.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den del som överhuvudtaget kan förhandlas när hyran ska avgöras rör i snitt bara en fjärdedel av kostnaderna för ett bostadsbolag.

Resten – alltså den överlägset stora delen – är kostnader som Hyresgästföreningen inte kan påverka vid förhandlingsbordet men driver långsiktigt. Det kan vara avkastningskrav, räntor och löner till bolagets anställda. Och så taxorna.

Annons

Taxor det är alla de kostnader som ligger i hyran som är bestämda av kommun eller företag: el till allmänna utrymmen som tvättstugor, vattenanvändningen och sopor. Och så den kostsamma delen: fjärrvärmen. Allt kostar.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Allra mest kostar fjärrvärmen. Och mest kostar den i de kommuner där man sålde ut sina fjärrvärmeverk till privata företag.
– Tanken med avregleringen var att det skulle bli billigare men det blev tyvärr tvärtom. Företagen har monopol och vill tjäna pengar, säger Johnny.  

Han säger att   taxorna är ett komplext problem – som ofta ligger på regerings- eller EU-nivå och att han tycker att Hyresgästföreningen borde gå hårdare fram. För i just den här frågan är faktiskt Hyresgästföreningen, de kommunala och privata bostadsbolagen överens: taxorna måste sänkas.

Annons

Trots krångel, avstånd till regering och EU: så är det faktiskt hemma i lägenheten som du snabbast kan göra något åt att få ner kostnaden för taxorna – och därmed sänka hyran. Helt enkelt genom att använda mindre.

Läs ocksåHyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

I faktarutan finns tips på hur du kan spara.

Fakta: Så här kan du spara

Genom att sänka värmen en grad sparar du fem procent av kostnaderna. Tvätta fulla maskiner. Släck lampor i allmänna utrymmen.Var rädd om din lägenhet och ta hand om ditt bostadsområde.Var noga när du sopsorterar. Duscha kortare tid. Använd mindre varmvatten.

Läs också Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Så kan coronapandemin påverka din hyra Vänsterpartiet kräver hyresstopp vid konceptrenoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.