HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst fånge i sin egen lägenhet

Jönköping Hyresgästen på Råslätt har varit fånge i sin lägenhet i snart två veckor. Anledningen är att hissen gått sönder och den sjuka hyresgästen kan inte gå i trapporna. 

Allt började för snart två veckor sedan. Plötsligt slutade hissen i Vätterhems hyreshus på Kärrhöksgatan 68 att fungera. För Göran Nilsson, 75 år har det blivit besvärliga veckor.

– Jag har inte kunnat gå ut på två veckor. Jag är fånge i min egen lägenhet.

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

Göran Nilsson har lungsjukdomen KOL. Han går med rullator och är beroende av syrgas 24 timmar per dygn. Att ta trapporna från bostaden på fjärde våningen är stört omöjligt. När Göran Nilsson vände sig till Vätterhem erbjöds han en tillfällig bostad i huset intill. 

– Men det är ett studenthus som saknar automatisk dörröppnare. Dessutom fick jag bara två nycklar till den lägenheten. Men jag behöver tre nycklar eftersom jag har både hemtjänst och nattpatrull som kommer regelbundet. Bovärden sade att jag måste bekosta en tredje nyckel själv, säger Göran Nilsson. 

Enligt Hyresgästföreningen har värden rätt att begära att hyresgästen själv bekostar kopiering av sina nycklar.

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

– Hyresgästen kan få mellan en till fem nycklar. Om man vill ha fler kopior är det hyresgästens skyldighet att bekosta den, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. 

Vätterhems förvaltningschef Annika Wikström beklagar att hissen står still.

– En axel har gått sönder. Nu för tiden det tar lång tid att få reservdelar. Vi hoppas kunna laga hissen innan den här veckans slut. 

Läs ocksåSå drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors

Men att Göran Nilsson blivit ombedd att bekosta en kopia av nyckeln, tillbakavisar hon.

– Det måste blivit någon förbistring. Visst hade vi kunnat bekosta den, säger hon till Hem&Hyra.

Nu väntar Göran Nilsson att hissen ska fungera igen så att han kan gå ut för första gången på två veckor.

 

 

Läs också Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Protesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.