HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst får tillbaka nära 100 000 kronor för radon i lägenhet

Uppsala En hyresgäst får 98 000 kronor i ersättning för radon i lägenheten av Uppsalahem, enligt en färsk tingsrättsdom. Domen kan få betydelse för hela landet.

– Det känns bra att vi har kunnat bevisa att höga radonhalter är att anse som en brist i hyresrättslig mening och att hyresgäster har rätt till hyresnedsättning om värdena är för höga, säger Marie Hammerin-Söderström, jurist på Hyresgästföreningen som företrätt hyresgästen, i ett pressmeddelande.

Lägenheten på Kvarngärdet i centrala Uppsala hade förhöjda värden av radon. Detta kände Uppsalahem till, men ville ändå inte sänka hyran. Radonvärdena i lägenheten låg klart över Socialstyrelsens riktvärden. I domen slår Uppsala tingsrätt fast att förhöjda radonvärden utgör en brist enligt hyreslagen.

Läs ocksåBostadsbolag erbjuder småföretagare halverad hyra

Ersättningen som hyresgästen fått motsvarar en hyresnedsättning på femton procent under tiden de förhöjda radonvärdena var kända, mellan juni 2004 och november 2011. Både hyresgästen och Hyresgästföreningen är nöjda med domen.

– Det här kan vara väldigt viktigt.  Det finns flera andra liknande fall runt om i landet som väntar på att avgöras och den här domen är välskriven. Den visar vikten av att fastighetsägare tar sitt ansvar och åtgärdar höga radonvärden. Domen kan få betydelse för många andra hyresgäster runt om i landet som är drabbade av samma sak. Nu hoppas vi att Uppsalahem accepterar domen och inte överklagar, säger Marie Hammerin-Söderström i samma pressmeddelande.

Uppsalahem har fram till den 2 maj på sig att överklaga domen till hovrätten.

Läs ocksåTvist om tv-kanaler blir hyresförhandlingtv-kanaler försvann
Läs också Hyresgäster vann mot värden – får sänkt hyra Våg av skjutningar sprider sig i Uppsala Barnfamiljen vann i tingsrätten - får kvarts miljon för byggbuller

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.