Annons

Hyresgäst fick ersättning för missförstånd

Jönköping En familj i Jönköping var tvungna att ta in på hotell när värden skulle sanera deras lägenhet. Vad familjen inte kände till var att värden redan ordnat en ersättningslägenhet. Nu ersätter värden hyresgästerna för hotellnatten. 

 

Familjen blev informerade av värden om att de behövde flytta ut under tiden som deras lägenheten skulle sanerades. Därför tog de in på hotell. Vad hyresgästerna inte hade fått reda på var att värden hade flera fullt möblerade ersättningslägenheter redo.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Hyresgästerna hörde av sig till mig när de förstod att de inte skulle bli fullt ersatta för kostnaderna av hotellövernattningen, säger Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Annons

Enligt hyreslagen är inte hyresvärden skyldig att ordna en ersättningslägenhet vid exempelvis en renovering. Däremot har hyresgästen rätt till en hyresnedsättning för de dagar hyresgästen inte kan nyttja sin lägenhet. 

Hyresgästerna i Jönköping fick efter kontakt med hyresvärden en ersättning på 351 kronor. Det skulle motsvara den uträknade dygnshyran. Men hyresgästerna var inte nöjda med det, eftersom hotellet hade kostat betydligt mer. 

Annons
Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

– Eftersom hyresvärden hade ersättningslägenheter och menade att han informerat hyresgästerna om dem, blev det ett svårt dilemma. Hyresgästerna kände sig besviken på hur det hela gått till och till slut erbjöd sig hyresvärden genom goodwill utöka ersättningen. Det slutade med att hyresgästerna fick ytterligare 500 kronor i hyresnedsättning, säger Mariana Lesic.

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.