Annons

Hyresgäst fick ersättning för missförstånd

Jönköping En familj i Jönköping var tvungna att ta in på hotell när värden skulle sanera deras lägenhet. Vad familjen inte kände till var att värden redan ordnat en ersättningslägenhet. Nu ersätter värden hyresgästerna för hotellnatten. 

 

Familjen blev informerade av värden om att de behövde flytta ut under tiden som deras lägenheten skulle sanerades. Därför tog de in på hotell. Vad hyresgästerna inte hade fått reda på var att värden hade flera fullt möblerade ersättningslägenheter redo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresgästerna hörde av sig till mig när de förstod att de inte skulle bli fullt ersatta för kostnaderna av hotellövernattningen, säger Mariana Lesic, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Annons

Enligt hyreslagen är inte hyresvärden skyldig att ordna en ersättningslägenhet vid exempelvis en renovering. Däremot har hyresgästen rätt till en hyresnedsättning för de dagar hyresgästen inte kan nyttja sin lägenhet. 

Hyresgästerna i Jönköping fick efter kontakt med hyresvärden en ersättning på 351 kronor. Det skulle motsvara den uträknade dygnshyran. Men hyresgästerna var inte nöjda med det, eftersom hotellet hade kostat betydligt mer. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Eftersom hyresvärden hade ersättningslägenheter och menade att han informerat hyresgästerna om dem, blev det ett svårt dilemma. Hyresgästerna kände sig besviken på hur det hela gått till och till slut erbjöd sig hyresvärden genom goodwill utöka ersättningen. Det slutade med att hyresgästerna fick ytterligare 500 kronor i hyresnedsättning, säger Mariana Lesic.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.