HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst kräver tillbaka överhyra

Skurup Paret hyrde en omöblerad lägenhet i Skurup i andra hand men betalade enligt kontraktet ändå 2 000 kronor i månaden för just möbler. Nu kräver de tillbaka pengarna.
Foto: Kristina Wahlgren

Paret hyrde lägenheten i Skurups kommun under ett par månader i fjor. De betalade 8 500 kronor i månadshyra för lägenheten och enligt avtalet var 2 000 kronor hyra för möbler. Men lägenheten var inte möblerad och nu vill de ha tillbaka 4 000 kronor plus en deposition på en månadshyra som hyresvärden vägrar att betala tillbaka. De har vänt sig till hyresnämnden med sina krav. Enligt paret är hyran på 8 500 kronor oskälig jämfört med motsvarande lägenheter på orten.

Fakta: Så får du tillbaka överhyra

Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.

Hyr du i andra hand och vill ha tillbaka överhyra och förstahandshyresgästen inte vill betala – vänd dig till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år.

Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket kan du kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen.

Läs också 8 000 kronor för enrummare var överhyra Sägs upp efter olovlig uthyrning Kö i trapphuset när hyresbluffen avslöjades Saltade andrahandshyran – mister kontraktet Dyrt när för få studenter hyr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.