Annons

Chocknota för rökande hyresgäst – krävs på 337 000 kronor: ”Sinnessjukt”

Malmö På kort tid blev den nyproducerade lägenheten totalförstörd av nikotin. Det anser ägaren, bostadsbolaget MKB i Malmö, som återigen drar en före detta hyresgäst inför domstol i jakt på en enorm ersättning. ”Jag rökte ju alltid på balkongen”, säger den oförstående kvinnan.
MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay
Hyresgästen måste nu betala totalt 90 000 kronor till MKB.

Allt upptäcktes när hyresgästen flyttade ut. På knappt två år blev den nyproducerade trerummaren i Malmö totalförstörd. Det menar bostadsbolaget, som pekar ut rökning som den främsta orsaken.

I slutet av förra sommaren skickade MKB ut en räkning med en instruktion om att skyndsamt betala in 337 000 kronor. Räkningen blev aldrig betald. Nu har värden, via sitt inkassobolag, vänt sig till domstol för att få hjälp att driva in det enorma beloppet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kvinnan flyttade in i hyreshuset som första hyresgäst när det stod nybyggt. En saneringsfirma undersökte lägenheten att hon flyttat och rapporten används nu som bevisning. Enligt rapporten var hela inredningen och lösa saker ”missfärgade av nikotinet”. Men det står även om skador av fukt. Enligt utlåtande krävdes det en enorm renovering för att återställa allt.

MKB:s bokföring med fakturor från fallet visar att alla parkettgolv, hela köksinredningen, alla dörrar med dörrkarmar samt garderober redan har blivit utrivna. Taket, väggarna och snickerier har genomgått sanering. ”Skadorna som förelegat har uppstått genom de boendes vårdslöshet”, skriver MKB:s ombud i stämningen till tingsrätten.

En cigarett som ligger och pyr. MKB i Malmö betraktar rökskador som skadegörelse.
MKB i Malmö betraktar rökskador i lägenheter som skadegörelse.

”Jag rökte alltid på balkongen”

När vi kontaktar kvinnan berättar hon att hon har bott utomlands en tid. Hon säger sig vara totalt omedveten om att MKB haft synpunkter på
lägenhetens skick och att hyresvärden har sökt henne.

– Det här kommer som en chock, säger hon när vi berättar om ersättningskravet på 337 000 kronor.

– Det är ju helt sinnessjukt det här. Jag bodde bara där i ett och ett halvt år, säger hon.

Rökte du mycket i lägenheten?
– Nej, absolut inte. Jag är rökare men jag rökte ju alltid på balkongen. Man fick röka, det var inga problem. Jag ska kontakta MKB nu, säger hon.

Annons
Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är överStorrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

MKB Malmös kommunala bostadsbolag

Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB, känner inte till det enskilda fallet och vill därför inte uttala sig i detalj.

– Men det ligger i linje med våra tidigare stämningar i tingsrätten som vi har gjort för att komma till rätta med den här typen av skadegörelse,
säger han.

Läs ocksåBodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronorMKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

Ser ni rökskador som skadegörelse?
– Ja, det är så vi uppfattar det när det rör sig om en skada som har orsakats av hyresgästen och det handlar om den här omfattningen.

Det är återigen en kvinna som flyttat in i en nybyggd lägenhet. Hur påverkar det er bedömning att det är nybyggt?
– Det gör det lättare för oss att stryka skadegörelsen eftersom vi vet statusen när man flyttar in, säger Lars-Gunnar Larsson.

Fler hyresgäster krävs på pengar efter rökskador

Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, som är en av landet största allmännyttor, har på senare tid drivit flera uppmärksammade fall med uppsägningar och enorma ersättningskrav mot rökande hyresgäster. Det här är tredje gången på drygt ett halvår som bolaget stämmer en hyresgäst till följd av rökskador.

Hem & Hyra har i flera artiklar följt rökaren Peter Dahlberg som blev stämd på rekordhöga 415 000 kronor i tingsrätten efter att ha rökt inomhus i tjugo år. Det fallet slutade med förlikning och Peter Dahlberg blev slut tvungen att betala MKB 100 000 kronor.

Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

– Jag är inte nöjd med förlikningen. Nu vill jag bara gå vidare och slippa dessa problem, sa han i samband med att uppgörelsen blev klar i början av november.

Annons

Strax innan förlikningen med Peter Dahlberg hade MKB stämt ytterligare en kvinna i tingsrätten efter en omfattande nikotinsanering. Hon hade bara bott i den nybyggda lägenheten i nio månader men hyresvärden krävde henne ändå på 141 000 kronor. Enligt MKB som en direkt följd av inomhusrökning. Kvinnan själv menade att hon i princip enbart stått och rökt i den öppna balkongdörren.

– Jag hade bara bott där i nio månader och jag slarvade de sista månaderna och rökte inomhus med balkongdörren öppen. Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid, sa hon.

Det fallet är ännu inte avgjort.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

 

Fakta: Rökning i lägenheten - detta gäller
  • Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.
Läs också Lägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhus L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.